Elindult a 17. Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivál!

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

Budapest Pride Budapest Pride

Nagy sikerrel zajlott le vasárnap este a Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivál hivatalos megnyitója. Az egy hetes rendezvénysorozatot elindító ünnepségen zsúfolásig telt teremben, egy fantasztikus hangulatú eseményen hazai és külföldi közéleti szereplők, a kulturális élet és a civil szféra képviselői biztosították támogatásukról a Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivált. Az eseményen beszédet mondott többek között Anna Grodzka és Majtényi László. Videoüzenetben hallhatta a közönség Nils Muiznieks üdvözlő szavait, és a Csákányi Eszter konferálta esten fellépett Kulka János és Erdős Virág is.

Az Odeon-Lloyd Mozi adott helyszínt július 1-én este a 17. Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivál nyitó ünnepségének, amellyel hivatalosan is megkezdődött az egy hetes programsorozat. Az esemény egyaránt vonzotta a hazai és külföldi támogatókat, civil szervezetek képviselőit és lelkes fesztiválozókat. Az óriási érdeklődés miatt zsúfolásig tömött teremben a közönség egy színes és sokszínű programnak lehetett szem- és fültanúja.

Az est házigazdája Csákányi Eszter színésznő volt, aki köszöntőjében a szolidaritás szerepéről beszélt, majd elsőként a Lengyelországból érkező Anna Grodzkát mutatta be, aki a világ egyetlen transznemű parlamenti képviselője. Anna Grodzka beszédében hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a politikában nyíltan leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer (LMBTQ) politikusok is részt vegyenek. Saját példáján keresztül bizonyította, hogy transzneműként is, közvetlen szavazatokkal be lehet jutni a parlamentbe, mindezt Lengyelország egyik legkonzervatívabb választókerületében, Krakkóban.

A Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivált hivatalosan Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, volt adatvédelmi ombudsman nyitotta meg. Majtényi László túlment az egyenlő bánásmód követelményének hangsúlyozásán. Személyes hangvételű beszédében a bántást, a kirekesztést csendben hallgatók felelősségére hívta fel a figyelmet, arra, hogy a csendes többség hallgatása nagymértékben járulhat hozzá ahhoz, hogy a társadalom kirekesztő.

Kulka János, Jászai Mari- és Kossuth díjas színész ezúttal énekesként kápráztatta el a közönséget. A ünnepség során többször színpadra lépő művész saját lemezén hallható számaiból adott elő kettőt.

Hanzli Péter, a fesztivál egyik szóvivője kiemelte, hogy az eseménysorozat célja a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer közösség bemutatása és erősítése, valamint kulturális programok segítségével felhívni a figyelmet a jogegyenlőtlenségre, harcolni a diszkrimináció, a homo- és transzfóbia ellen, és hidat képezni az LMBTQ-közösség és a többségi társadalom között.

A nemzetközi közösség támogatásáról biztosította a fesztivált - a felszólaló Jonathan Knott, brit nagykövet, valamint videoüzenetében Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet is.

Az Európa Tanács Emberi Jogi Biztosa, Nils Muižnieks beszédében hangsúlyozta, milyen fontos szerepe van kormányoknak Európa szerte abban, hogy a szólásszabadság és gyülekezési jog korlátozása helyett oktatással és jogegyenlőséggel támogassák az LMBTQ közösséget. A rendezvényen megjelent John Griffin ausztrál nagykövet, valamint több más nagykövetség és hazai politikai párt képviselője is.

A július 1-8. között zajló fesztivál közel 100 kulturális programmal várja az érdeklődőket. Filmek, műhelybeszélgetések, koncertek és közösségi programok teszik igazán színessé és változatossá a Budapest Pride Fesztivált.

Július 7-én, szombaton 16:00 órakor kezdődik a Budapest Pride Felvonulás, melyet egy városligeti piknik előz meg 13:30 órától, ahova mindenkit szeretettel vár a Szivárvány Misszió Alapítvány. A pikniken zenei fellépők gondoskodnak a hangulatról, beszédek hangzanak majd el, és közel 25 hazai civil szervezettel ismerkedhetnek meg a résztvevők a civil faluban.

A programokról további információt a honlapon, és a Facebook-on találnak az érdeklődők

budapestpride.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook