Hóförgeteg Hastánc - nyitott szellemiségű hastáncoktatás

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Ajánló

hastánchastánc

Burány Judit vagyok, 29 éves, lassan 9 éve foglalkozom hastánccal és ezzel párhuzamosan harcművészettel, szablyavívással. Óvodás koromban egy idegbecsípődés miatt eltanácsoltak minden fajta mozgástól. Középiskolás koromban pedig gyógytestnevelésre utaltak S alakú gerincferdülés miatt, de egyáltalán nem követelték meg, hogy részt is vegyek az órán. Bolond lettem volna izzadni!

 

20 évesen már olyan fájdalmaim, asztmám és rossz állóképességem volt, hogy azt mondtam, ennél rosszabb nem lehet akkor sem, ha elkezdek mozogni. Egyáltalán nem hittem benne, hogy bármilyen eredményt elérek majd, de azért belevágtam.

A hastáncot azért választottam, mert megtestesített számomra egy olyan nőideált, amire nagyon vágytam, hogy én legyek.

A "hastánc" kifejezés valójában egy egyszerűsített, nyugati elnevezése a sokszínű közel-kelet hagyományos táncainak. Az elegánsabban orientális tánc névvel illetett mozgáskultúra tájegységenként, etnikumonként, társadalmi rétegenként, korszakonként változott, s alakul napjainkban is. Az orientális táncművészet alapja a különböző testrészeink, illetve izomcsoportjaink egymástól független, azaz izolált mozgatása. Egy apró csípőmozdulat sokféleképpen kivitelezhető, a táncos képletesen értve kézen fogja közönségét, és megtanítja gyönyörködni a legapróbb részletekben is. Noha nagyon érzéki női táncként tartjuk nyilván, a táncosnak szigorú szabályokhoz kell alkalmazkodni, hogy ne váljon közönségessé. Sőt! A férfihastánc ugyanolyan tradicionális a török-arab világban, mint a női. Nálunk, Magyarországon talán azért nem terjedt el, mert a mi keleti eredetünk nem ebben a kultúrtérségben gyökerezik.

Az orientális tánc megdöbbentően nagy testtudatot ad művelőjének. Hiszen, míg egyik izomcsoportom dolgozik, a többi vagy feszes és mozdulatlan vagy éppen laza és mozdulatlan, amit megkívánja a mozdulat összhatása. Jótékonyan hat mindenféle gerinc bántalomra, megerősíti a medence izmokat, tömöríti a far, has és combizmot, karcsúsítja a derekat.

A mozdulatok egy része valójában optikai csaláson alapul.A táncos kevés esetben mozgatja ténylegesen a hasizmait, s mégis ott látható látványos mozgás.Más esetben rafinált mellkas és szeméremcsont ki-be tolással kelti azt a hatást, hogy milyen csodálatos testhullámzást képes produkálni. Ez nem azt jelent, hogy megspórolhatjuk a munkát! Inkább azt jelenti, hogy mindenki számára elérhető egy magas szintű tudás életkortól, testalkattól, előképzettségtől függetlenül.

Nagyon sokan vagyunk, akik úgy érezzük, kilógnánk egy megszokott hastáncközösségből. Én, illetve, Mi, akik már táncolunk, mindenkit várunk, aki eddig - bár érdeklődött a hastánc iránt - nem tette meg a kezdő lépést. Erre számtalan oka lehetett: gátlásos,fiú, fogyatékkal él, transzszexuális, transzvesztita, homoszexuális, túlsúlyos, nehezebben tanul, súlyos betegségből épül fel, stb. Vagy egyszerűen csak önmaga szeretne végre lenni valahol, és elmélyedni a táncművészetben. Abban bízunk, hogy egy elfogadó közösség inspirálóan hat mindannyiunkra!

Úgy érzem, hogy a tapasztalataim mind a hastáncban, mind a harcművészetben, a saját tanulóéveim (mondhatjuk, hogy kudarcaim és sikerélményeim), különböző adottságokkal érkező tanítványaim, és a végre megszerzett szakedői képesítés felkészítettek arra, hogy egészségügyi problémával érkezőket is eredményesen segíthessek túl a nehézségeken. Emberileg és szakmailag is jó érzés azt látni, hogy valaki ügyesedik, kivirul. Elnézést a kifejezésért, de piszkosul utálom a kiközösítést, a lenézést vagy a lesajnálást! Tehát, ha valaki csak azért jön, hogy kritizáljon és megjegyzéseket tegyen ránk, akkor azt hamar kizsuppolom a teremből:) Jól kiközösítjük:)

 

Két városban kétféle típusú hastáncot oktatok:


Nagykőrös

Török-egyiptomi hastánc
Helye: Deák tér 2. Kinizsi Rendezvényterem
Ideje: szerda, 19.20-20.15
Díja: 5500 Ft/ hónap vagy 1500 Ft/alkalom

Budapest

Török-egyiptomi hastánc
Helye: VIII. Rökk Szilárd u. 21. Fsz. 3, Tükörműhely (4-6-os villamos vonalán)
Ideje: hétfő, 17.30-19.00
Díja: 5000 Ft/ 4 alkalom vagy 1500 Ft/ alkalom

Góthikus hastánc
Helye: XIV. Kerepesi út 104. (Örs vezér terénél)
Ideje: hétfő, 20.15-21.45
Díja: 5000 FT/ 4 alkalom vagy 1500 Ft/alkalom

Elérhetőség, jelentkezés, információ:
0670 638 3420 vagy Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.

 

Üdvözlettel: Burány Judit

Fotók: Oszvald Tamás

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook