A kisebbségek nőtagjai a nemi erőszak és egyéb támadások kiszemelt célpontjai

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Feminizmus

nők jogai kisebbség

A kisebbségi és őslakos közösségek nőtagjai rendszeresen szenvednek el nemi erőszakot és más szexuális zaklatást, illetve esnek kínzás és gyilkosság áldozatául etnikai vagy vallási hovatartozásuk, illetve őslakos mivoltuk miatt – áll a Minority Rights Group International (MRG) ma közzétett 2011-es jelentésében.

Az MRG egyedülálló,  A világ kisebbségeinek és őslakos népeinek helyzete 2011-ben  című éves jelentésében a szervezet olyan eseteket mutat be, amelyek jól szemléltetik, hogy a kisebbségi és őslakos közösségek nőtagjai világszerte szenvednek el aránytalan mértékű erőszakot, és válnak támadások célpontjává fegyveres konfliktusok során és békeidőben egyaránt. A kisebbségekkel szembeni megkülönböztetést a nők világszerte újra meg újra testi erőszakként élik meg – mondta Mark Lattimer, a Minority Rights Group International ügyvezető igazgatója. – Az erőszaktevők háborúban és békében is a kisebbségek nőtagjait szemelik ki maguknak, mivel védtelenebbek, és nehezebben tudnak panaszt tenni.

A jelentés fegyveres konfliktusok során történt konkrét eseteket mutat be, többek között Irakból, Afganisztánból, Szomáliából, Szudánból, a Kongói Demokratikus Köztársaságból, Srí Lankából, Kolumbiából, Guatemalából, Kirgizisztánból és Burmából. Ezekben az országokban a kisebbségi és őslakos közösségek nőtagjai rendszeresen esnek szexuális és egyéb erőszak áldozatául, elsősorban etnikai, vallási vagy törzsi hovatartozásuk, illetve őslakos mivoltuk miatt. A Kirgizisztánban 2010 júniusában történt fegyveres konfliktus során az üzbég etnikum széleskörű nemi erőszakról és szexuális zaklatásról számolt be.


State of the World's Minorities and Indigenous Peoples 2011

Irakban a keresztény és más vallási kisebbségek nőtagjai fejkendő viselésére kényszerültek, hogy megvédjék magukat az erőszakos támadásoktól. Szomáliában a bantu nőket és más kisebbségek nőtagjait rendszeresen éri nemi erőszak – amelyet többek között rendőrtisztek követnek el. A felsorolt országok nagy részében a nemi erőszakot a kisebbségi közösségek nőtagjai ellen fordított háborús fegyverként alkalmazzák.

Több országban – Irakban, Szomáliában, Srí Lankán, illetve Kolumbiában – a kisebbségek nőtagjai aránytalanul nagy számban kényszerültek elhagyni otthonaikat a konfliktus miatt. Kolumbiában a kitelepített afrokolumbiaiak többsége nő; sokan közülük háztartást vezetnek, és a kormánycsapatok, illetve félkatonai szervezetek által elkövetett erőszaknak, illetve szexuális zaklatásnak vannak kitéve.

A kisebbségek nőtagjai és az őslakos nők különösen veszélyeztetettek, mivel gyakran rossz társadalmi és gazdasági háttérrel rendelkeznek, és nehezen megközelíthető helyeken élnek. Általában kívül rekednek az igazságszolgáltatás rendszerén, és gyakran éri őket hátrányos megkülönböztetés a rendőrség és az igazságszolgáltatás részéről kisebbségi és női mivoltuk miatt.

Indiában a dálit nők például többszörösen is erőszaknak vannak kitéve a kasztjuk, a társadalmi osztályuk és a nemük miatt. Országszerte naponta esnek gyilkosság, nemi erőszak, csoportos nemi erőszak és hivatalos személyek által elkövetett kínzások áldozatául – írja a jelentés. Az MRG egyik 2010-es felmérése szerint Ugandában a batva közösség nőtagjainak 100%-a mondta azt, hogy – sok esetben állandó – fizikai erőszaknak voltak kitéve. A jelentés szerint az Egyesült Királyságban egyre gyakoribb az ott élő, a fejkendőjük alapján könnyen felismerhető muszlim nők elleni erőszak.

A többi nőhöz hasonlóan a kisebbségek nőtagjai és az őslakos nők is számíthatnak erőszakra a saját közösségükön, illetve saját családjukon belül. A kisebbségi és őslakos közösségekben a szegénység, az írástudatlanság, valamint a hátrányos társadalmi és gazdasági helyzet mind jelentősen hozzájárul a családon belüli erőszakhoz. A jelentés szerint Kanadában és Ausztráliában, bár kevés a rendelkezésre álló adat, elmondható, hogy az őslakos népcsoportok nőtagjai komoly erőszaknak vannak kitéve, és a jelentés arra is rámutat, hogy a tőlük származó panaszokat a hatóságok kisebb odafigyeléssel kezelik.

A jelentés kiemeli, hogy bármilyen mértékű erőszaknak legyenek is kitéve a kisebbségek nőtagjai és az őslakos nők, többen is kiállnak az elismerésért és az igazságos bánásmódért. A nők nem csupán az erőszak áldozatai, hanem legfőbb ellenzői is – mondta Shobha Das, a Minority Rights Group International programigazgatója. – A kisebbségek ellen elkövetett szexuális erőszak megszüntetését célzó mozgalmakat több országban is a kisebbségek női aktivistái vezetik, nem ritkán a saját biztonságukat kockáztatva.

Az elmúlt évtized eredményei azt mutatják, hogy sok tekintetben sikerült felhívni a figyelmet a nőket világszerte sújtó erőszakra. A fejlesztési ügynökségeknek, kormányoknak és az emberi jogi aktivistáknak azonban tisztában kell lenniük azzal, hogy a nőket többféle nehézség sújtja, és hogy a nőket érő erőszaknak etnikai vagy vallási vetülete is lehet  – mondta Lattimer.

Forrás: MTI OS

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook