Királyok, királynők, császárok

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Történelem

queer uralkodok uralkodók

Queer királyok, királynők és császárok valamint azok akiknek másságuk bár lehet, hogy csak legenda mégis jelentős szempont a történelem rögzítésének kezdete óta. Csokorba szedtünk ezen uralkodók közül néhányat.

 

III. Alexandrosz makedón király (Kr. e. 356 - Kr. e. 323.)

A Nagy Sándor néven ismert macedón királyról úgy tartják , hogy biszexuális magatartást tanúsított, férfiszeretőt tartott, ivócimboráját Hephaestiont, akinek később magas rangú hivatali tisztet is ajándékozott

Publius Aelius Hadrianus római császár (76-138)

Szerelme Antinoosz, egy görög fiatalember volt, akivel együtt élt, de az ifjú 130-ban – tisztázatlan körülmények között – a Nílusba fulladt. Ekkor a császár gyászt rendelt el az egész birodalomban, Antinoust félisteni rangra emelte, emlékére rengeteg műemléket állított, megalapította az egyiptomi Antinopolisz városát. Épp ezért a római birodalom legismertebb arca Antinous, akit az utolsó pogány istenként is emlegetnek.

Marcus Aurelius Elagabalus római császár (204 vagy 205-222)

Az erős és túlzó szeszélyek arra ösztönözték Julia Maesát és tanácsadóit, hogy az ifjú császárt megházasítsák. A császárnék személyének gyakori változása sem tudta feledtetni, hogy az ifjú császár érdeklődése teljesen a férfiak felé fordult.

II. Vilmos angol király (1056-1100)

Vilmos udvarában többen éltek nyíltan homoszexuális életmódot, a király maga is biszexuális volt. A hit sem igazán érdekelte, a misék alatt is „szeretőivel” beszélgetett. A canterburyi érsek indulatosan prédikált a király homoszexualitása ellen, ám Vilmos nyíltan semmibe vette az intelmeket.

II. Eduárd angol király (1284-1327)

Szeszélyes, szertelen ember volt. Nem értett a középkori királyok számára olyan alapvető dolgokhoz, mint a hadvezetés vagy a bajvívás. Közismert volt homoszexualitása is. Ennek ellenére feleségül vette IV. (Szép) Fülöp francia király lányát, Izabellát.

Báthory Zsigmond  erdélyi fejedelem (1572-1613)

1595-ben kötött házasságot Mária Krisztierna Habsburg főhercegnővel , de a házasságot sohasem hálták el, így végül azt VIII. Kelemen pápa 1599-ben felbontotta. Báthory Zsigmond homoszexualitása volt az oka, hogy a dinasztikus házasság zátonyra futott, és botrányosra sikeredett.

Más vélekedés szerint Báthory nem volt homoszexuális, hanem fjúkorában elkapott egy nemibetegséget egy prostituálttól és a betegség miatt impotens lett.

Krisztina svéd királynő (1626-1689)

Az „Észak Szemirámisza”-ként emlegetett svéd királynő hosszú éveken át folytatott szerelmi viszonyt Ebba Sparre udvarhölggyel.

III. Vilmos angol király (1650-1702)

Az 1690-es években felerősödtek a pletykák, miszerint Vilmosnak homoszexuális hajlamai vannak; a témában számos szatírikus röpirat látott világot. Wout Troost szerint Vilmos több férfivel is bizalmas viszonyt folytatott; közéjük tartozott Van Zuylen van Nijveld rotterdami törvényszolga és két holland udvaronc, akiknek Vilmos Angliában méltóságokat is adott: Hans Willem Bentinck Portland első earlje, Arnold Joost van Keppel pedig Albemarle első earlje lett. Ezen férfiakhoz fűződő szoros kapcsolata és az ágyasok hiánya miatt Vilmos ellenségeiben felébredt a gyanú, hogy a férfiakat preferálja. Az életrajzírók nincsenek egységes állásponton, néhányuk szerint az ellenségek által terjesztett pletyka csupán míg mások úgy vélik, lehet igazság benne.

Anna brit királynő (1665-1714)

1673 körül ismerte meg Anna  királynő Sarah Jenningset, akivel titkos leszbikus szerelmi viszonyt folytatott, és aki egyik legbefolyásosabb tanácsadója lett.

II. Frigyes porosz király (1712-1786)

Voltaire-rel levelezve ismerkedett meg az irodalommal, bölcsészettel és a zenével. Levelezésük közel 50 évig tartott, az egymás iránt érzett intellektuális nagyrabecsülésük nem nélkülözte a homoerotikus utalásokat sem. E barátságon még az sem változtatott, hogy Voltaire 1753-ban névtelenül közzétette „A porosz király magánélete” című írását, amelyben nyíltan élcelődött Frigyes homoszexualitásán. Frigyes az állításokat nem cáfolta, bár nem is erősítette meg őket.

II. Katalin orosz cárnő (1729-1796)

A férfiak mellett a cárnő leszbikus viszonyt  folytatott bizalmasával és legjobb barátnőjével, Jekatyerina Daskovával, aki udvarhölgye volt, majd megtette a Császári Akadémia igazgatójává.

II. Lajos bajor király (1845-1886)

Lajos nem nősült meg,  inkább a férfiak társaságát kereste. 1869-től naplót vezetett, amiben feljegyezte legbelsőbb gondolatait, szexuális vágyai elfojtására tett kísérleteit, és a vívódást, hogy mindemellett hogyan maradhat hithű katolikus. Az eredeti naplók elpusztultak a II. világháború alatt, de fennmaradtak másolatok. Ezekből egyértelműen kitűnik, hogy Lajos életét végigkísérte homoszexualitása. Főlovászmesterével, Richard Horniggel húsz éven át tartott fent viszonyt, de kapcsolatban volt a magyar színésszel, Kainz Józseffel  valamint egyik udvaroncával, Alfons Weberrel is.

pinkvanilla.hu

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook