8 LMBT tény a viktoriánus Angliából, amitől ki fogsz akadni

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Történelem

Viktória korában, egész pontosan 1861-ben eltörölték a szodómiára kiszabható halálbüntetést, de ez még nem jelenti azt, hogy innentől kezdve sima ügy lett volna az LMBT emberek élete.

LMBT viktoriánus kor

A nőimitátorokra, drag-bulikra és homoszexuális viselkedésre adott reakció volt a Büntető Törvénykönyv 1885-ös kiegészítésének 11-es bekezdése, amely szerint az Egyesült Királyságban büntetendő a "súlyos illetlenség". Ez az a törvénycikkely, amely alapján Oscar Wilde és Alan Turing ellen is vizsgálatot indítottak, melynek következtében az utóbbi hormonkezelésen esett át, a börtön elkerülésének feltételeként.

Ám a veszélyek ellenére akadtak LMBT emberek, akik megpróbáltak változtatni a kultúrán. Nézzük meg, hogy is néz ki a viktoriánus kor LMBT vonatkozású történelme.

Stella Clinton és Fanny Winifred Park


A Fannyként és Stellaként is ismert Frederick William Park és Thomas Ernest Boulton Londonban találkoztak, és volt egy közös színházi számuk, amelyben nőket alakítottak, és turnéztak is Stella Clinton és Fanny Winifred Park név alatt. A duó a színpadon kívülre is kivitte karaktereit, és gyakran látták őket a West Enden női ruhában. Velük dolgozott, bár nem nőnek öltözve, Lord Arthur Clinton is - egy tengerésztiszt, mellesleg Newcastle 5. grófjának fia. Ő Boultonnal élt és szerelmesleveleket írt az alteregójának, Stellának.

Boulton és Park letartóztatása


Boulton és Park Lord Arthur Clintonnal

1870. április 28-án este egy rendőr meglátta, amint Boulton és Park a Regent Square közelében kilépnek egy házból. Követte őket a Strand színházig, ahol egy privát páholyba mentek be két másik férfival. Egyy felügyelő és egy őrmester is csatlakozott hozzá az előadás alatt, amely végén a távozni készülő Boultont és Parkot letartóztatták. Megdöbbentő módon egy igazságügyi orvosszakértőt kértek fel, vizsgálja meg őket, hogy részt vettek-e anális szexben.

Másnap a Bow Elöljáróságon bíróság elé állították őket. A vádlottak: Boulton, Park, Lord Arthur Clinton - aki a tárgyalás előtt meghalt, feltehetőleg öngyilkos lett -, Louis Hurt, John Fiske, Martin Cumming, William Sommerville és C.H. Thompson. Mikor az ügy tárgyalásra került, az orvosi vizsgálatok eredményeit megbízhatatlannak találták, így a vád nem tudta bizonyítani a homoszexuális aktus tényét. Arról sem sikerült meggyőzni a bíróságot, hogy egy férfinak női ruhát viselni törvényellenes, így az esküdtszék felmentette Boultont és Parkot.

Egy nagy, "ízléstelen" viktoriánus drag-buli


Még 1880-ban, szeptember 24-én, a manchester rendőrség fülest kapott, hogy egy kiöltözős bál (heh heh) lesz Hulme-ban, a York Streeten álló Temperance Hallban. A szervezők gondoskodtak a diszkrécióról. A kidobó apácának volt öltözve, az ablakokat elsötétítették, és a harmonikás vak volt. Jerome Caminada nyomozó - akiről úgy járja, ő ihlette a Sherlock Holmes karaktert - jelentése szerint "a férfiak a legfantasztikusabb divat szerint öltöztek fel, nyolcan női ruhában voltak".

A rendsőrség a kora reggeli órákban rontott be a partira, és a férfiakat később megvádolták, hogy egymást "helytelen cselekedetekre" bujtották fel. A következő héten 47 vendég neve jelent meg az újságokban, pl. a London Evening Standardban, annak ellenére, hogy legtöbbjüket óvadék ellenében elengedték.

 

Szabadulásukkor a Huddersfield Daily Chronicle beszámolt róla, hogy "egy különösen nagy létszámú tömeg gyűlt össze a rendőrbíróság épületénél". Végülis a legtöbb gyanúsítottnak hivatalosan meg kellett fogadnia a bíróságon, hogy 12 hónapig "jól fog viselkedni".

Az 1885-ös büntetőtörvénykönyv-kiegészítés átmegy az Egyesült Királyságban

Az említett botrányokat követően a kormány úgy döntött, a "súlyos illetlenséget" - bármi is legyen az - büntethetővé teszi. A brit büntető törvénykönyv 1885-ös kiegészítésének 11-es bekezdését, mely szerint a "súlyos illetlenség" bűncselekmény, leginkább Labouchere-törvényként ismerik, Heny Labouchere parlamenti képviselő után. Gyakorlati alkalmazása általában a homozexuális férfiak büntetését szolgálta, olyan esetekben, amikor a "szodómia" nem volt bizonyítható.

A Cleveland Street-i botrány


Lord Arthur Somerset

A Labouchere-törvény életbelépése után a londoni Cleveland Streeten álló, Fitzrovia nevű melegkuplerájban razzia történt, miután a rendőrség rájött, hogy az állítólagos táviratkihordó fiúk valójában szexmunkásként dolgoznak ott. Sok arisztokrata vendég bukott le, köztük Lord Arthur Somerset, a walesi herceg lovászmestere, aki éppen hogy csak megmenekült a 11-es bekezdés alapján történő vád alá helyezéstől.

A herceg fia, Albert Viktor herceg is szóba került a botrány kapcsán.

Oscar Wilde-t súlyos illetlenséggel vádolják


Oscar Wilde

1895-ben Lord Alfred Douglasszel való kapcsolata miatt vádolták meg, és az új törvény adta lehetőségeken belüli legsúlyosabb büntetésben részesült, ami a bíró szerint "igencsak csekély az esethez képest". A vád szerint Oscar Wilde 1982 és 1894 között 12 férfival került szexuális kapcsolatba, amiért 2 év kemény munkával súlyosbított börtönbüntetést kapott.

Alan Turingot is súlyos illetlenséggel vádolják


Alan Turing

A matematikus, illetve számítástechnikai úttörő Alan Turing szintén a Labouchere-törvény kapcsán került a rendőrség látókörébe. Férfi szeretőjét a házában találták meg, miután Turing bejelentett egy kisebb lopást. A börtön helyett a hormonterápiát választotta. Halála után, 2013-ban II. Erzsébet királynő hivatalosan is rehabilitálta.

Az első angol melegjogi szervezet


George Cecil Ives

1967-ig illegális volt Angliában a férfiak közötti kölcsönös szexuális kapcsolat. Azonban az első angol szervezetet a homoszexuálisok jogaiért 1897-ben hozta létre George Cecil Ives - ez volt a Chaeronea-rend. A Chaeronea-rend egy titkos társaság volt, mert Ives szerint a melegek nyílt elfogadottsága lehetetlen volt, viszont kellett valamilyen kapcsolattartási mód. A nevet az a csata adta neki, ahol a thébai sereg férfiszeretőit i.e. 338-ban lemészárolták.

Szerző: Bea Mitchell 
Forrás: PinkNews

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook