A XXI. Téli Olimpia queer szemmel

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Sport

téli olimpia Olimpia

A 17 napon át tartó, s vasárnap befejeződött vancouveri, XXI. téli olimpián 15 sportág 86 versenyszámában avattak bajnokot. Nyíltan meleg sportoló nem vett részt a versenyekben tudomásunk szerint, leszbikus viszont szám szerint öt is akadt akiről tudunk. A médiát több mint 10 ezer televíziós, rádiós, újságíró és fotós képviselte. A tévéképernyőkön keresztül becsült adat szerint 3,5 milliárd néző követte figyelemmel az olimpiát. A hivatalos honlapnak rekordszámú, 275 millió látogatója volt.


A kérdés mégis most is az mint mindig, hol vannak a queer versenyzők?

Nagyon kevés profi sportoló vállalja nyíltan másságát. Ennek oka nyilvánvalóan olyan széles skálán mozog, mint az hogy milyen sportágakban versenyeznek. Olimpiai szinten pedig azt is figyelembe kell vennünk, hogy már a részvételi jog kiharcolásához is rendkívüli módon kell fókuszálniuk a versenyekre. A világ legjobbjai ellen küzdenek és a legtöbb LMBT atléta úgy érzi egy coming out eltávolítaná őket a céljuktól. Ráadásul az olimpikonokra csak minden négy évben egyszer figyelünk oda, akkor is csak néhány napig úgyhogy nem nagyon tesznek hatást a kollektív tudatunkra. Csapatsportokban még nagyobb a kihívás, mert ha valaki nyíltan felvállalja másságát rásüthetik a bélyeget az egész csapatra. Biztosan vannak sokan akikről midenki tudja, hogy a saját nemükhöz vonzódnak de csak egyszerűen nem coming outolnak nyilvánosan, vagy ez nem is érdekel senkit, nincs hírértéke. A 2008-as Pekingi Nyári Olimpián 13 nyíltan meleg sportoló vett részt és mivel a Téli Olimpia körülbelül harmadakkora a számarány ugyanaz.

Gay Whistler - Pride House

Idén a Gay Whistler nevű szervezet nagy lépést tett a melegek láthatóságáért az olimpián. Létrehzoták az első ún. Pride Házat az országok által létrehozott hasonló létesítmények mintájára. A ház nyitva állt minden meleg és leszbikus edző, sportoló, barát, családtag és rajongó számára. Lehetett együtt követni az eseményeket, pihenni, barátkozni.

Külön gondoltak azokra is akik olyan országból jöttek ahol a homoszexualitás bűn vagy tiltott. Szakemberek álltak rendelkezésre, hogy konzultálhassanak az esetleges menedékjog kérdéséről. Ez volt a fő üzenet lényege is, azt szerették volna közvetíteni a nagy médiaérdeklődés segítségével, hogy bár a világ nagy részén viszonylag szabadon élhetnek a homoszexuálisok mégis még mindig 70 országban büntetik (néhányban akár halállal is) őket.

A leszbikus nők akik képviselték az LMBT közösséget

ireen wust
Ireen Wüst - Hollandia

2006-ban 3000 m-en aranyérmes, 1500 méteren bronzérmes volt, 19 évesen. Először 2009-ben coming outolt a TVM Helden magazinnak adott interjújában arról mesélt barátnője van akivel boldog. Vancouverben 1000 m-en 8., 3000 m-en 7. helyen végzett, ami csalódásnak számít de most is felállhatott a dobogó legfelső fokára 1500 méteren és nem rejtette véka alá érzéseit a váratlan győzelem után.

-"Minden darabkát összerakva nagyon büszke és boldog vagyok.  El sem tudom mondani mennyire örülök. Nincsenek rá szavak. Azt hiszem most én vagyok a legboldogabb ember a földön."

sanne van kerkhof
Sanne van Kerkhof - Hollandia

Rövidpályás gyorskorcsolya 3000 m-es váltóban negyedik helyezett. Ireen Wüst a párja.

sarah vaillancourt
Sarah Vaillancourt - Kanada

A kanadai hokicsapat csatára. A Harvardra járt ahol mindig is nyíltan vállalta másságát. Akkoriban azt nyilatkozta helyi lapoknak, hogy ha az edzőinek és csapattársainak ez nem tetszik akkor nem marad.  Úgy tűnik el tudták ezt fogadni és lehet az is segített ebben, hogy a korongot igen jól tudja  a hálóba juttatni. A kanadai csapat volt a nagy esélyes az aranyra és be is váltották a hozzájuk fűzött reményeket.

erika holst
Erika Holst - Svédország

2002 óta a svéd hokiválogatott tagja. Akkor Salt Lake Cityben bronzot, négy évvel később ezüstöt vittek haza. 2006-ban coming outolt és amikor nem olimpiai érmeket gyűjt akkor egy középiskolai csapatot edz. Harmadik olimpiáján most nem sikerült újabb érmet szereznie, 4. helyen végzett a csapat.

vibeke skofterud
Vibeke Skofterud - Norvégia

2002-ben Salt Lake City-ben 8. volt 30km-en. A norvég See and Hear magazinban coming outolt 2008-ben amikor nyíltan beszélt arról már régóta tudja, hogy leszbikus: -"Csak futottam a köröket saját magammal és időbe telt mire rájöttem.  Nem voltam mindig őszinte a saját érzéseimmel kapcsolatban." A 10 km-en elért 22. helyezés után a 4x5 km-es váltóban a norvég sífutó csapat tagjaként aranyérmet nyert.

johnny weir
Egy másik történet:  Johnny Weir - Amerika

Hatalmas felháborodást váltott ki Ausztráliában, hogy a vancouveri téli olimpiáról tudósító két tévériporter utalásokat tett a férfi műkorcsolyázók állítólagos homoszexualitására. A Channel 9 csatorna kiküldött munkatársai, Eddie McGuire és Mick Molley többek között a háromszoros amerikai bajnok Johnny Weir ruházatán viccelődtek csütörtökön, hangoztatva, ez az öltözék "nem hagy nyitott kérdéseket". Utaltak itt az angol "coming out of the closet" (előbújni a szekrényből) kifejezésre, ami azt jelenti, felfedni valakinek a homoszexualitását. ("They don't leave anything in the closet either, do they?") Az ausztrál melegjogi aktivisták felszólították az adót, hívja haza a két újságírót, és ne delegálja őket a 2012-es londoni nyári  játékokra. A Channel 9 válaszul közölte: McGuire és Molley meghívja egy beszélgetésre az olimpiai hatodik Weirt, és virágot, valamint ajándékokat ad át neki. Ez így is történt, Johnny rózsákat és egy kicsi bokszoló kengurut kapott ajándékba, és elmondta, elég játékosan kezeli az élet dolgait, így nincs harag.

Felháborodást váltottak ki Weir-rel kapcsolatban a kapott pontszámai is, amelyek mindössze a hatodik helyezés elérésére voltak elegek. A pontozókat homofóbiával vádolták, de Johnny ezeket a vádakat is a többiek dicséretével hárította el. Állítólagos homoszexualitásáról pedig a következőképpen nyilatkozik legtöbbször:

Mit gondolsz amikor megkérdezik tőled meleg vagy-e?

Úgy vélem bárki kérdezhet bármit valakitől. De nekem az a véleményem, hogy a coming out partyk és a nagy feneket kerítés a dolgokhoz, egyszerűen én nem értek egyet ezekkel a dolgokkal. Johnny Weirnek születtem, bármit is jelentsen ez. Az emberek következtethetnek és beszélhetnek vagy pletykálhatnak de mindez nem változtat azon aki vagyok és mindennek nincs hatása az életemre. Melegnek lenni? Benne vagyok teljesen. Szeretem a melegeket, szeretem az afro-amerikaiakat, szeretem a leszbikusokat, szeretem az ázsiaiakat. Számomra nincs annak jelentősége, hogy műsort csináljak abból ami vagyok. Én Johnny Weir promotálom és annyira vagyok nevetséges amennyire akarják, de azt szeretném, hogy az emberek azt lássák én Johnny Weir vagyok. Bármilyen címkét rámragaszthatsz, de nincs egy dolog ami maghatározna hacsak nem saját magam. Mindenkinek joga van kérdezni.

Sportolóként nem kell sajtókonferenciát összehívnod, hogy kijelentsd meleg vagy, csak azért, hogy tudják az emberek ki vagy mivel a tettek többet el tudnak mondani mint a szavak?

Pontosan. Nem akarom, hogy azok akik jégtáncot néznek és azok akik ismernek, nem akarom, hogy ahhoz kapcsoljanak ami vagyok azt szeretném ahhoz kössenek aki vagyok. Ez olyan mintha odamennél Michael Jackson-hoz, hogy megkérdezd tőle: -"Hé Te fekete vagy?" Szerintem ezek a dolgok teszik az embert azzá aki. Soha nem kérdeztem senkitől meleg-e vagy fekete. A nevüket kérdezem és az számomra nagyon fontos is. Nem szégyellem aki vagyok és az, hogy kivel bújok ágyba csupán ici pici része annak aki vagyok.

A férfi műkorcsolya másik botránya a homofóbiával szemben az volt Vancouverben, hogy a kanadai pontozás az elemek közötti átmenetekben erős észak-amerikai meleg korcsolyázóknak kedvezett. Mindebből egy dolog látszik egyértelműen: gond van a sportág pontozási rendszerével.

Szerző: O.K. - pinkvanilla.hu

Kapcsolódó cikkek

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook