Portugáliában is házasodhatnak a melegek

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

portugáliaPortugália

A portugál parlament jóváhagyta a melegek és leszbikusok házasságát engedélyező törvénytervezetet. A katolikus ország ezzel a hatodik európai ország ahol az azonos nemű párok házasságot köthetnek, bár az örökbefogadást nem engedélyezik számukra.


Jose Socrates miniszterelnök szerint a törvény "hibát javít" és véget vet az "értelmetlen szenvedésnek". Az örökbefogadásról azt mondta az más kérdés mivel nem csak felnőttek vesznek részt benne, akik felelősségteljes döntéseket tudnak hozni.

Bár a jobbközép pártok ellenezték a változtatást a baloldali kormány törvényjavaslata megkapta az összes balközép párt támogatását. Az ország házasságot szabályozó törvényében nem lesz utalás nemekre. A jogszabályt Anibal Cavaco Silva konzervatív államfő elé terjesztik, aki aláírhatja vagy megvétózhatja, de vétóját a parlament elutasíthatja.

Hatályba áprilisban léphet a törvény alig egy hónappal XVI. Benedek pápa Portugáliába tervezett látogatása előtt. Az öt másik ország Európában ahol engedélyezik az azonos nemű párok számára a házasságkötést: Spanyolország, Belgium, Hollandia, Norvégia és Svédország.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook