Megnyitott a kínai kormány által támogatott melegbár

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

gay chinaGay China

A szórakozóhely, mely az eredeti tervek szerint december 1-én, az AIDS Világnapján nyitott volna meg célul tűzte ki, hogy segítséget és támogatást nyújt az LGBT közösségnek és megfelelő információkkal látja el az embereket az HIV/AIDS terjedésének megelőzése érdekében. A három hetes késést, mint arról már korábban hírt adtunk az intenzív mediaérdeklődés okozta.

A szombat este megnyitott bár Dali városában található, amely a túristák által népszerű üdülőhely a dél-nyugat Kínában található Yunnan tartományban. Ez az első olyan kezdeményezés, mely a kormány támogatását élvezi.

Tavaly a kínai Egészségügyi minisztérium elindította a Kína történelmében egyedülálló, első nemzeti szintű megelőzési programot, melynek célja, hogy megfékezze a HIV/AIDS terjedését a meleg közösségen belül. A program egy új korszakot nyitott az egypárt-rendszerű ország homoszexualitáshoz való hozzáállása tekintetében, hiszen a homoszexualitás szodomiának minősül és büntetendő az országban 1997 óta: Nem fogadjuk el, nem ellenezzük és nem reklámozzuk.

A bár, amit a dali-ban lakó HIV/AIDS alapítványnál dolgozó Zhang Jianbo hozott létre, 120.000 yuanos (több mint 3 millió Forint) pénzügyi támogatást kapott a kormánytól. Kína Egészségügyi Minisztériuma korábban ebben a hónapban figyelmeztetést adott ki, hogy a HIV/AIDS a homoszexuálisok körében rohamosan terjed. 

Míg 2005-ben a meleg aktusok során bekövetkező fertőződések száma csupán 0,4 % volt, addig ez az arány 2007-ben már elérte a 3,3 %-ot. A becslések szerint közel 700.000 HIV/AIDS fertőzött ember él Kínában, 11 %-uk meleg aktus során kapta el a vírust, az Egészségügyi Minisztérium statisztikái szerint.

Zhang, aki maga is orvos egy dali-i kórházban, korábban egy interjúban elmondta, hogy "különösen fontos" felhívni mindenki figyelmét a betegség terjedésére a meleg közösségen belül. A kormány által kiadott China Daily napilap információi szerint 2005-ben Kínában a meleg emberek száma elérte a 30 milliót, ez a szám sokkal nagyobb is lehet,  hiszen nagyon sokan nem hajlandóak nyilvánosan elismerni homoszexualitásukat.

Annak ellenére, hogy a kommunista országban a homoszexualitás még mindig hivatalosan "a kapitalista életforma rákfenéje", mégis nincsennek a meleg életstílust és meleg szexet tiltó törvények. Azonban ezzel együtt nincsennek olyan törvények sem, melyek megvédenék a kínai melegeket az őket érő hátrányos megkülönböztetéssel és diszkriminációval szemben.

pinkvanilla.hu 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook