A meleg férfiaknak 44-szer nagyobb az esélyük, hogy HIV vírussal fertőződjenek

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Tudomány

HIV amerikai HIV vírus

Egy amerikai konferencián nemrég nyilvánosságra hozott felmérés szerint azoknak a férfiaknak, akik férfiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot - MSM (men who have sex with men) - 44-szer nagyobb az esélye, hogy HIV fertőzöttséget diagnosztizáljanak, mint más férfiak esetében, és 40-szer nagyobb az esély, mint a nők esetében.


A megrázó jelentés a szifilisz esetében az MSM-eknél a többi férfihoz képest 46-szoros, a nőkhöz képest pedig 71-szeres valószínűsíthető arányt mutatott ki.

A kutatás vezetője szerint az elemzés azért készült, hogy rámutassanak mennyire erőteljesen körvonalazódnak az egészségügyi különbözőségek a lakosság csoportjai között.

Nyilvánvaló, hogy addig nem tudjuk megállítani a HIV járványt az Egyesült Államokban, amíg valamennyi érintett közösség és az egészségügyi intézmények országszerte nem helyezik előtérbe a meleg és biszexuális férfiakat a HIV megelőzésére tett erőfeszítéseik során. Nincs egy vagy egyszerű megoldás a HIV és a szifilisz visszaszorítására a meleg és biszexuális férfiak körében. Intenzív erőfeszítésekre van szükség olyan sokfélére, mint amilyen sokrétű maga a meleg közösség.

A new yorki meleg egészségügyi krízisközpont vezetője szerint is arra mutat rá ez az új statisztika is, hogy a HIV továbbra is aránytalanabbul hat a meleg férfiakra, mint bármely másik csoportra az USA-ban. Egyértelműen nagyobb erőket kell a megelőzésre fordítani. Obamát arra kérik, növeljék meg meleg és biszexuális férfiak körében a HIV prevencióra fordítható keretet.

A mostani jelentés nem szükségszerűen tartalmaz új adatokat, inkább új szemszögből közelíti meg korábbi tanulmányok adatait. De az egész jelentés feltételezéseken alapszik, amelyekre kritikusai már korábban is felhívták a figyelmet. Pontosan milyen módon azonosíthatóak be a "meleg és biszexuális" férfiak?

A tanulmányt készítő CDC (Centers for Disease Control and Prevention) kétféle becsléssel és számítással válaszolt. Az első esetben az MSM a lakosság 4%-át teszi ki és ebből vonták le a következtetéseket. A második esetben az MSM csupán 2%-a a teljes népességnek és a számok máris duplázódtak, az arányok kétszer olyan rosszak lettek. Az első számítás a 13 évesnél idősebbekre vonatkozik a második a teljes népességre. Azokat a férfiakat sorolták az MSM kategóriába, akiknek az elmúlt öt évben volt azonos nemű partnere.

De mi van, ha a feltételezések eleve tévesek és az MSM-ek a lakosságban nagyobb arányt képviselnek? A híres Kinsey tanulmány szerint a férfiak 30%-ának volt legalább egy olyan szexuális élménye élete során, amikor azonos nemű volt a partnere.  Ha pedig az MSM-ek aránya nagyobb, mint 4% a ráták zuhannak, talán meredeken is.

Mindezeken túl ez még mindig egy túl veszélyes betegség és tetteket sürget a helyzet. A CDC új irányelveket tűzne ki célul a HIV fertőzés visszaszorításának érdekében, többek között fiatalabb korban közelítenék meg a gyerekeket és iskolai keretek között próbálnák növelni az LMBT közösségbe tartozó fiatalok felé megnyilvánuló tolerancia mértékét.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook