Ezrek tüntettek Olaszországban azonos nemű párok jogaiért

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Ezrek tüntettek Olaszországban szombaton a melegek és leszbikusok jogaiért, miután az olasz törvényhozás a jövő héten kezdi megvitatni azt a törvényjavaslatot, amely az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát is szabályozza.

Olaszország

Olaszország az egyetlen jelentős nyugati ország, ahol azonos nemű párok együttélését a jog semmilyen módon nem szabályozza, ami miatt már a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is elmarasztalta az országot.

"Ébresztő Olaszország! Ideje civilizálttá válni!" - ez volt a szlogenje a szombati tiltakozásoknak, amelyeket mintegy 100 városban tartottak országszerte.

"Olaszországban az emberek azt gondolják, hogy vannak, akinek lehetnek jogaik, és vannak, akinek nem" - vélekedett Liliana Rizzo, a Meleg Szülők Szövetségétől, hozzátéve: "semmit nem akarunk elvenni a hagyományos családoktól, de a mi családjaink is léteznek, a gyerekeink is valódiak, és megilleti őket a jog, hogy mindkét szülőjüket elismerje a törvény". A törvényjavaslat, amelynek szenátusi vitája csütörtökön kezdődik, és azonos neműek számára is elérhetővé tenné a bejegyzett élettársi kapcsolat jogintézményét. Ellenzői szerint a jogszabály "trójai faló", amely végül a melegházasság törvényesítéséhez fog vezetni.

A római katolikus ország megosztott a kérdésben. Jövő szombaton a javaslat ellenzői tartanak, várhatóan szintén több tíz- vagy százezer fős megmozdulást a Család napja elnevezéssel. Monica Cirinna szenátor, a törvényjavaslat szerzője üdvözölte, hogy végre társadalmi vita alakult ki egy korábban tabunak számító kérdésben, amelyben a pápa is megszólalt.

"Nem szabad összekeverni az istennek tetsző családot és bármilyen más együttélési formát" - mondta még pénteken Ferenc. Az olasz pártok belülről is megosztottak a kérdésben. A miniszterelnök tudatta: a kormányzó Demokrata Párt képviselői saját belátásuk szerint szavazhatnak az ügyben.

Maurizia Martina agrárminiszter ott volt a milánói felvonuláson szombaton, s arról beszélt, hogy a törvényt el kell fogadni. A javaslat ellenzői különösen azt kifogásolják, hogy a meleg és leszbikus párok bizonyos feltételek teljesülése esetén sajátjukként fogadhatják majd örökbe azokat a gyermekeket, akik a pár valamelyik tagjának korábbi, heteroszexuális kapcsolatából születtek. Az ugyanis, hogy a törvény jelenleg csak a vérszerinti szülőt ismeri el, mindennapos problémákat okoz az oktatásban vagy az egészségügyben a gyereket nevelő meleg és leszbikus pároknak.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook