A francia párok alig 0,6 százaléka azonos nemű

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

meleg jogok francia

Mintegy 200 ezer francia állítja magáról, hogy egy azonos nemű emberrel él párkapcsolatban, és közülük minden tizedik nevel gyermeket - derül ki a francia statisztikai hivatal (INSEE) csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmányából.

A felmérés aktualitását az adja, hogy a francia nemzetgyűlés kedden elfogadta a melegházasságot engedélyező törvényjavaslatot, amely az örökbefogadást is lehetővé teszi az azonos nemű pároknak.

A 2011 elején végzett vizsgálat szerint a 65 millió lakosú Franciaországban 32 millióan élnek párban, közülük 200 ezren (0,6 százalék) homoszexuálisak, azaz összesen 100 ezer azonos nemű pár van Franciaországban, hatvan százalékuk férfi. Az adat meglepő, mert a szomszédos országokban egyszázalékos a homoszexuális párok aránya a heteroszexuálisokhoz képest, ezért eddig legalább 150 ezerre becsülték a hatóságok a francia homoszexuális párok számát.

A tanulmány másik új adata: minden tizedik homoszexuális párkapcsolatban élő személy mondta azt, hogy gyermeket nevel, amely vagy a saját vagy a társa gyermeke, vagy pedig közösnek tekintett gyermek. Az ilyen személyek jelentős többsége (mintegy nyolcvan százaléka) nő. A heteroszexuális párkapcsolatban élők 53 százaléka nevel gyermeket Franciaországban.

Az INSEE tanulmánya nem állapítja meg, hogy jelenleg hány homoszexuális pár nevel gyermeket, de a megadott számok alapján (20 ezer homoszexuális párkapcsolatban élő személy legalább egy gyermekkel) megállapítható, hogy a demográfiai tanulmányok nemzeti intézetének (INED) becslése (24-40 ezer gyermek) közelebb áll a valósághoz, mint a homoszexuális szülők egyesületeinek feltételezése a 300 ezer gyermekről.

Az INSEE szerint a homoszexuális kapcsolatban élők fiatalabbak, mint a többiek: a párok fele kevesebb, mint 40 éves, míg a heteroszexuális párkapcsolatban élők átlagosan 48 évesek.

Az azonos nemű párok 43 százaléka az 1999-ben bevezetett regisztrált élettársi kapcsolatban él, átlagosan magasabban iskolázottabb, mint a heteroszexuális párok. Az azonos nemű párok háromnegyede nagyvárosokban, elsősorban Párizsban él, míg a többieknél csak 56 százalékos ez az arány. Az INED adatai szerint 2011-ig 700 ezer regisztrált élettársi kapcsolatot jegyeztek be, 94 százalékukat heteroszexuális párok.

Annak ellenére, hogy a válások száma évről évre növekszik, a párban élők 72 százaléka heteroszexuális, házas ember (23 millió). Ezenkívül 7 millióan élnek élettársi kapcsolatban és 1,5 millióan regisztrált élettársi kapcsolatban. A házasság ilyen magas aránya azzal magyarázható, hogy az idősebb generáció tagjai közül a párban élőknek ez a meghatározó életmód, a fiatalok esetében viszont vegyesebb a kép. A nem házasságban élő párok többségének nincs gyermeke, magasan diplomázott, és általában a közszférában dolgozik - tűnik ki az INED adataiból.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook