Szabad a melegházasság Új-Zélandon is

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

új zéland melegházasság melegházasság

Tegnap este az új-zélandi parlamentben elsöprő többséggel megszavazták az azonos nemű párok házasághoz való jogát. A végeredményt több százan várták a parlament előtt.

A javaslatot az ellenzéki Munkáspárt egyik meleg tagja Louisa Wall nyújtotta be de John Key jobbközép kormányfő is támogatta azt. A képviselők végül 77 támogató és négy ellenző szavazattal fogadták el a törvényjavaslat harmadik és immár végső változatát. Jellemzően a pártok tagjaikra bízták annak eldöntését hogyan szavaznak, arra bátorították őket, hogy  személyes érzéseik alapján döntsenek és ne pártérdekek fügvényében.

Új-Zélandon 2005 óta volt lehetőség bejegyeztetni azonos neműek élettársi kapcsolatait, de a házasság több jogot biztosít ezután. Fogadhatnak közösen örökbe a párok és házasságukat más országokban is elismertethetik.

Azonos nemű párok házasságot köthetnek Argentínában, Belgiumban, Dániában, Dél-Afrikában, Hollandiában, Izlandon, Kanadában, Norvégiában, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban, Uruguayban, valamint Brazília hét tagállamában és Brazíliavárosban, Mexikóban Mexikóvárosban és Quintana Roo tagállamban, az USA nyolc tagállamában (Massachusetts, Connecticut, Iowa, Vermont, New Hampshire, New York, Washington és Maryland) valamint a fővárosában (Washington DC).

Izraelben, Mexikóban és az USA Rhode Island államában azonos neműek ugyan nem köthetnek házasságot, azonban teljes értékű házasságnak ismerik el a külföldön, illetve az USA más tagállamaiban azonos nemű párok által kötött házasságokat.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook