Máltán törvényt hoztak az azonos nemű párok házasságáról és örökbefogadási jogáról

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

máltamálta

A törvényt a kormányzó Máltai Munkáspárt összes képviselőjének szavazatával fogadta el a kicsiny földközi-tengeri szigetország parlamentje. Az ellenzéki Nemzeti Párt honatyái tartózkodtak a szavazáskor, azt hangoztatva, hogy bár támogatják az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát, az örökbefogadáshoz való jogukkal kapcsolatban fenntartásaik vannak.

A máltai melegek és leszbikusok egyénileg már eddig is örökbe fogadhattak gyermeket, a most elfogadott törvény az azonos nemű párok számára is lehetővé teszi ezt.

Az európai uniós tagállam katolikus egyháza élesen tiltakozott a törvény megalkotása ellen. Charles Scicluna máltai segédpüspök, aki korábban magas tisztséget töltött be a Vatikánban, egyebek közt azt mondta, hogy bár a törvénynek vannak megfontolandó pontjai, az nem a gyermekek legjobb érdekét szolgálja.

Scicluna tavaly decemberben személyesen Ferenc pápához fordult támogatásért az azonos neműek örökbefogadását biztosító törvénytervezet ellenében. Januárban az Avvenire című olasz napilapnak elmondta, hogy pápai magánkihallgatásán a katolikus egyházfő "antropológiai visszalépésnek" nevezte a készülő máltai törvényjavaslatot, amely az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát jogilag egyenrangúnak minősítené a férfi és nő közötti házassággal.

Máltán csak 2011-ben vezették be a válás intézményét, s azóta több olyan jogszabályt is hoztak, amelyek túllépnek az ország sokáig követett konzervatív, katolikus értékein.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook