Izraeli nagykövet: a holokauszttagadás az antiszemitizmus megnyilvánulása

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

holokausztholokauszt

A holokauszttagadás az antiszemitizmus megnyilvánulása, a zsidók elleni népirtás tagadására tett minden kísérlet egyúttal törekvés a náci ideológia és az antiszemitizmus felmentésére a zsidó nép kiirtásában - közölte Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete a holokauszt-emléknap alkalmából az MTI-vel. A nagykövet kiemelte: január 27-én hatmillió zsidó mártírra, köztük másfélmillió gyermekre emlékezünk, akiket a holokauszt idején gyilkoltak meg. Nemcsak azokra a magyar zsidókra emlékezünk, akiket "a nácik és magyar kollaboránsaik öltek meg", hanem a barátságaikra és békés együttélésükre magyar honfitársaikkal.

Hetven évvel ezelőtt a holokauszt nem a haláltáborokkal kezdődött, hanem azzal, hogy egy zsidó üzletének kirakatát tégla törte be, meggyaláztak egy zsinagógát - emlékeztetett. Az utcán a zsidó honfitársak elleni gyűlölet szavaival, a parlament által elfogadott, szó szerint végrehajtott zsidóellenes törvények sorával kezdődött. Mindez a tudatlanságon, a vallási fanatizmuson és összeesküvés-elméleteken alapuló antiszemita nézetek miatt történhetett meg - mutatott rá.

Ilan Mor szerint ezen a napon arra kell emlékezni, hogy a holokauszt "nem csak úgy megtörtént", hanem alaposan kitervelték és szisztematikusan végrehajtották.

Több millió nem zsidó - lengyelek, oroszok, romák, fogyatékkal élők, politikai ellenzékiek és homoszexuálisok - is a könyörtelen náci támadások áldozatává vált - idézte fel. Eközben a Világ Igazainak ezrei, köztük több mint 820 magyar saját életüket kockáztatva mentettek meg zsidókat.


Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete

A nagykövet úgy vélte, ha azokban a háborús években létezett volna az izraeli állam, menedéket nyújtott volna, amikor "szégyenletesen kevés állam fogadott be zsidó menekülteket".

Ezen a napon mindenkinek tudnia kell, hogy kétszer is meggyilkolták a holokauszt hatmillió áldozatát: először, amikor hetven évvel ezelőtt népirtás keretében ölték meg őket, és "most újra meggyilkolják őket azzal, hogy eltorzítják és kitörlik sorsuk emlékét" - fogalmazott.

Ilan Mor hangsúlyozta: a holokauszttagadás az antiszemitizmus megnyilvánulása, a zsidók elleni népirtás tagadására tett minden kísérlet törekvés a náci ideológia és az antiszemitizmus felmentésére a zsidó nép kiirtásában. Ha bárki bármilyen okból megkísérli átírni vagy újraértelmezni a holokauszt történelmi tényeit politikai vagy ideológiai céllal, akkor részesévé válik annak a szánalomra méltó kísérletnek, hogy tagadni próbálják a holokausztot.

Hetven évvel ezelőtt Európában egy nagyhatalom ideológiájaként fogadta el az antiszemitizmust és a rasszizmust, ami az emberiség történelmének legszörnyűbb tragédiájához vezetett - közölte.

A diplomata kiemelte: "nem ért még véget azon küldetésünk, hogy emlékezzünk a Soára", az áldozatokra és a tanulságokra, sok kihívással kell még szembenézni. Akik nem emlékeznek méltón a múltjukra, és nem tanulnak belőle, arra vannak ítélve, hogy újra átéljék azt.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook