Tegnap megnyílt a Zsidó Nyári Fesztivál

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Kultúra

20142014

A magyarországi antiszemitizmus erősödéséről beszélt Fischer Ádám karmester a Zsidó Nyári Fesztivál vasárnap esti megnyitóján, a Dohány utcai zsinagógában. A Budapest Klezmer Band és Tompos Kátya koncertje előtt Fischer Ádám úgy fogalmazott: a zsidó szervezeteknek és minden jóérzésű embernek fel kell vennie a kesztyűt az összekacsintó, kódolt zsidózás ellen, ami nem maradhat bocsánatos bűn, mert tolerálása egyre inkább megmérgezi a társadalmat.

Fischer Ádám szerint a magyarországi antiszemitizmus a gazdasági bajok fokozódásával várhatóan tovább erősödik majd.

Mint mondta, külföldön élve azt tapasztalja, hogy Magyarország egyre inkább elszigetelődik Európán belül.


Tompos Kátya és a a Budapest Klezmer Band koncertje a Zsidó Nyári Fesztiválon

Az augusztus 31. és szeptember 7. közötti Zsidó Nyári Fesztivál gazdag zenei, irodalmi, színházi, filmes és képzőművészeti programokkal várja az érdeklődőket. Az idei fesztivál középpontjában a holokauszt 70. évfordulójáról való megemlékezés áll.

A fesztivál hagyományos helyszíneihez - Dohány utcai zsinagóga, Rumbach utcai zsinagóga, Uránia Nemzeti Filmszínház, Goldmark-terem - idén a RaM Colosseum, a MOM Kulturális Központ, a Zeneakadémia, a Kárászy Szalon és a Mazel Tov, valamint három vidéki város, Gyöngyös, Pécs és Veszprém is csatlakozott.

A fesztivál egy hete alatt fellép mások mellett a Jerusalem Academy Chamber Choir, Giora Feidman és a Gitanes Blondes, a Lukács Miklós Trió, Zorán (vendégei: Gerendás Péter és Kulka János), Bródy János, Alföldi Róbert és a Szakértők zenekar, Mácsai Pál, Fullajtár Andrea, Dés László, Dés András, Parti Nagy Lajos és Grecsó Krisztián.


Fischer Ádám karmester beszédet mond a Zsidó Nyári Fesztivál megnyitóján

Külön programokon emlékeznek a 100 éve születet Fisher Annie-ra, a 70 éve meghalt Radnóti Miklósra és a 60 éve elhunyt Robert Capára. A magyar származású fotós emlékestjére a világhírű román színésznő, Maia Morgenstern is Budapestre érkezik.

A Holokauszt-emlékév jegyében tűzik műsorra a Kislányom, Anne Frank című táncjátékot, emellett több képzőművészeti, fotó- és poszterkiállítás is kapcsolódik a megemlékezéshez.

Idén a zsidó gasztronómia is sok meglepetést tartogat, új helyszínként mutatkozik be például az Akácfa utcai Mazel Tov mint az első közel-keleti "gasztrokultúrtér" Budapesten.

A mára Európa egyik legnagyobb zsidó kulturális rendezvénysorozatává vált Zsidó Nyári Fesztivál idén több mint tíz helyszínen mintegy harminc produkcióval, csaknem félezer közreműködővel várja vendégeit. A részletes program elérhető a fesztivál honlapján.

MTI/pinkvanilla.hu

Fotók: Mohai Balázs (MTI)

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook