Tagadta a vatikáni meleg lobbi létezését a szentszéki államtitkárság helyettes vezetője

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

katolikus meleg lobbi?

Angelo Becciu érsek, vatikáni államtitkár-helyettes a La Repubblica balközép olasz napilap keddi számának adott interjúban tagadta "a Vatikánt uraló meleg lobbi létezését", reagálva azt ezt hangoztató Elmar Mäder, a svájci gárdisták egykori parancsnokának kijelentéseire. Az érsek szerint Mäder nevek és konkrét bizonyítékok említése nélkül nyilatkozott, így könnyű általánosságban vádaskodni. Ha be akar valamiről számolni, várom, én itt vagyok - hangoztatta Angelo Becciu a La Repubblicában.

A svájci gárdistákat 2002-2008 között vezető Mäder a Schweiz am Sonntag svájci hetilapnak úgy fogalmazott: a Vatikánt annyira hatalmas meleg lobbi uralja, hogy ez már egyenesen veszélyezteti az egyházfő személyes biztonságát.

A szentszéki államtitkárság második számú vezetőjének számító Becciu szerint ha Mäderben bármilyen gyanú támadt vagy megtudott valamit, beszélnie kell, máskülönben szóbeszédről és rágalomról van szó. Az érsek elismerte, hogy a vatikáni meleg lobbi létezése felkapott téma, de bizonyítékok nincsenek. Elmondta, hogy nemrégen a kúrián dolgozó két személyt rágalmaztak meg hasonló módon. Az esetet kivizsgálták és az érintetteket minden tekintetben felmentették.


Angelo Becciu érsek, vatikáni államtitkár-helyettes

Arra a kérdésre, hogy abban a bíborosi jelentésben, mely a 2012-es Vatileaks-botrányt követően készült, szó van-e a vatikáni meleg lobbiról, Becciu azt válaszolta, a jelentés tartalma titkos, és kizárólag a pápa ismeri.

Az érsek arra emlékeztetett, hogy Ferenc pápa tavaly nyáron - visszaúton Brazíliából a Vatikánba - a repülőn azt mondta az újságíróknak, sokat írnak a meleg lobbiról, de ő még nem találkozott vele. Ferenc pápa hozzátette, semmilyen lobbi nem pozitív. 

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook