Júliustól püspökké szentelhetik a homoszexuálisokat

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

anglikán püspök

Tegnapelőtt látott napvilágot az anglikán egyház jogi állásfoglalása a meleg elöljárók püspökké avatását illetően. A dokumentum alapján júliusban döntenek az egyházi vezetők.

A júliusi yorki egyetemes anglikán zsinaton dőlhet el, lehetséges lesz-e a jövőben meleg elöljárókat püspökké avatni az anglikán egyházban. A tavaly elfogadott egyenlőségi törvény alapján megfogalmazott állásfoglalás szerint nem lehet szempont a püspökké választásban a jelölt nemi identitása, mindaddig, míg önmegtartóztató, tiszta életet él. A dokumentum ugyanakkor hozzáteszi: „ha valaki házasságon kívül szexuálisan aktív életet él, nem felel meg a püspöki méltóság vagy más megszentelt hivatal követelményeinek”.

Együtt élnek, de cölibátusban?

Ez utóbbi kitétel nem csak a homoszexuális elöljárókra vonatkozik, a júliusi zsinat apropója ugyanis kétségtelenül a homoszexuálisok egyházi jelenléte, de már a zsinatot előkészítő dokumentum is sokkal inkább a házasságon kívüli szexualitás elutasításáról szól. A júliusi zsinat mégis pontot tehet egy csaknem tíz éve zajló anglikán vitára. 2003-ban az angliai Reading egyházmegye püspökévé neveztek ki egy nyíltan homoszexuális elöljárót, de a bejelentést követő botrány hatására Jeffrey John még felszentelése előtt visszalépett. Akkor Rowan Williams canterbury érsek úgy fogalmazott, akár szakadást is okozhat az egyházon belül a meleg püspökök kérdése. John-t tavaly is leléptette a canterbury és yorki érsek, amikor Southwark püspökévé választották – John híveinek heves tiltakozása azonban megsürgette a mostani döntés előkészítését.

John-nal kapcsolatban nem is nemi orientációja, hanem az a tény váltott ki ellenszenvet az érsekekben, hogy bár – állítólag – cölibátus mellett, de együtt él egy másik férfival. „A felmérések alapján egyértelmű, hogy az anglikánok jelentős része úgy gondolja, egy keresztény vezető nem létesíthet privát kapcsolatot, még ha önmegtartóztatásban él is, mert az efféle együttélések is kialakítják az életreszóló köteléket két azonos nemű ember között, a család illúzióját keltik, és a többségi társadalom szemében biztatásként tűnhet az azonosneműek házasságára” – fogalmaz a júliusi zsinat állásfoglalása.

A mindennapi.hu engedélyével

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook