Ugandai érsek a homofóbia ellen

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

uganda homofóbia

Christopher Senyonjo, anglikán érsek felszólalt az ellen a Homoszexualitás-ellenes Törvényjavaslat ellen, melyet hazájában, Ugandában szándékoznak a kormány elé terjeszteni. Senyonjo érsek írországi körútja során a dublin-i Christ Church Cathedral-ban tartott beszédének végén tért ki erre.


A gyülekezethez fordulva, Senyonjo érsek az Észak-Ír Békeszerződésből idézett, példaként hozva fel, hogy egy nemzet "szeretetet hozott el oda, ahol eddig gyűlölet volt". Hozzátette, "követnünk kell Írország pozitív példáját, hiszen sikeresen teremtettétek meg és tartjátok fenn mai napig is a békességet."

Az érsek szerint az Uganda-ban beterjesztett Homoszexualitás-Ellenes Törvényjavaslat bűnözőknek minősíti az LGBT embereket. A törvényjavaslat még a "meleg jogok" szavak használatát is megtiltaná, s ha valaki nem jelentené 24 órán belül , hogy van ismeretségi körében LGBT személy, az már bűncselekménynek minősülne. Ha valakiről bizonyítást nyer, hogy meleg, akkor akár hét év börtönbüntetésre is ítélhetik, de életfogytig tartó börtön vagy halálbüntetés is várhat rá.

Az érsek hozzátette: "Isten kegyelméből, néhány ember felszólalt a Törvényjavaslat ellen... Obama elnök gyűlöletesnek nevezte."

Senyonjo érsek elmondta még, hogy arra buzdítaná az íreket, emeljék fel szavukat a Törvényjavaslat ellen, "lehet, hogy a meleg férfiak és nők különböznek tőlünk...de a különbözőségekkel együtt kell, éljünk. Rájöttem, hogy az LGBT embereket sújtó előítéletek a tudatlanságból erednek."

Ez a prédikáció volt az érsek utolsó beszéde írországi útja során, melyet a Changing Attitute Ireland szervezet támogatott és célja, hogy az ír egyházzal elismertessék a meleg embereket.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook