A Le Monde szerint új korszakot nyithat Ferenc pápa

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

katolikus Ferenc Pápa

Új korszak nyílhat meg, ha Ferenc pápa újfajta beszédmódját a katolikus egyház magatartásának reformjáról a hatalomgyakorlásnak is újfajta, közösségibb gyakorlata fogja követni  - írta  a Le Monde arról a minapi interjúról, amelyet az egyházfő Antonio Spadarónak, a La Civilta Cattolica olasz jezsuita folyóirat főszerkesztőjének adott.
A vezető francia balliberális napilap hétvégi számában megjelent értékelés szerint ahhoz, hogy a pápa apróbb dolgokban kivezesse az egyházat bezártságából, még nagyon sok belső ellenállást kell leküzdenie. 

A 16 országban, így Magyarországon is megjelent interjúkötetben - amely a magyar jezsuita rendtartomány által fenntartott parbeszedhaza.hu honlapon is olvasható - a pápa a Le Monde szerint apró lépésekkel folytatta, nem az egyház gondolkodásának, hanem a világhoz való viszonyának reformját. Erre utal az, hogy pontifikátusa legfőbb feladataként azt a képességet jelölte meg, hogy "gyógyítsa a sebeket, felmelegítse a hívők szívét, hogy közel legyen az emberekhez. Én úgy látom az egyházat, mint egy tábori kórházat csata után, ahol előbb a sebeket kell ellátni, utána beszélhetünk minden másról" - idézte az egyházfőt a Le Monde.

A szerkesztőségi írás arra hívta fel a figyelmet, hogy Ferenc pápa a II. Vatikáni Zsinathoz hűen a katolikus egyház egyetlen tanítását sem kérdőjelezte meg, ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy nem szükséges azokról állandóan beszélni. "Nem lehet, hogy csak az abortuszhoz, a homoszexuálisok házasságához és a fogamzásgátló módszerek használatához kapcsolódó kérdéseket hangsúlyozzuk folyton" - idézte a lap a pápát, amely szerint számára ezekben a kérdésekben a beszédmódváltás a legfontosabb, a szervezeti és szerkezeti reformok másodlagosak, az első reform a magatartás reformja.

A Le Monde megítélése szerint a pápa továbbment a július végi nyilatkozatához képest ("Ha egy meleg ember keresi Istent, és jó szándékú, ki vagyok én, hogy megítéljem őt?"), s ezúttal nyitottnak mutatkozott az újraházasodottakkal, a melegekkel, a nem házasságban élő párokkal és még az abortuszt választó nőkkel szemben is, amikor azt mondta: "Ha egy embernek az élete merő szerencsétlenség, ha bűnök serege, kábítószer vagy bármi más törte össze, Isten ott van az életében".

A lap szerint a pápa szavait megelőzően több, nyitásra utaló gesztus is történt az egyház részéről. Pietro Parolin, a szentszéki államtitkárság új vezetője szeptember 11-én arról beszélt, hogy a papok cölibátusa nem egyházi dogma, de komoly hagyományai vannak a katolikus egyházban. Ugyanakkor lehet vitatkozni róla, és érdemes megfontolni, szükséges van-e a papi nőtlenség megtartásával kapcsolatos erőfeszítésekre. A pápa ezzel egy időben fogadta Gustavo Gutiérrez perui-amerikai teológiaprofesszort, aki a Vatikánban eddig tiltottnak számított felszabadítási teológia egyik megalkotója. Mindezeket az előző évekhez képest alapvető imázsváltásként értékelte a Le Monde.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook