Támogatja az abortusztörvény enyhítését a marokkói kormány

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

marokko abortusz

Az ellenzék nagy megdöbbenésére enyhítené az ország eddigi szigorú abortusztörvényét a nemrég hatalomra került, a mérsékelt politikai iszlámot képviselő marokkói kormánypárt - adta hírül a The New York Times című amerikai napilap internetes változata.

Az Igazság és Fejlődés Pártját (PJD) vezető Abdeliláh Benkirán kormányfő egyik bizalmasa múlt héten adott interjújában megerősítette az arról szóló sajtóértesüléseket, hogy a miniszterelnök támogatja a művi terhesség-megszakításról szóló jogszabály lazítását célzó kezdeményezést. Musztafa Halifi leszögezte: a kormánynak foglalkoznia kell a kérdéssel, tekintettel az illegális abortuszok rohamosan növekvő számára és a férjezetlen anyák kilátástalan helyzetére. Az előző kabinet társadalmi és családügyi minisztere által kidolgozott javaslat szerint erőszak és vérfertőzés esetében lenne lehetőség a magzat elhajtására.

A kormány szándéka meglepte az ellenzéket, hiszen a Benkirán vezette politikai erő választási győzelme előtt rendkívül szigorú álláspontot képviselt minden erkölcsi kérdésben, például hevesen tiltakozott Elton John 2010-es marokkói fellépése ellen a brit énekes homoszexualitása miatt.

Marokkó még így is az egyik legliberálisabb országnak számít az arab világban. Abortuszra a hatályos marokkói jogszabály szerint akkor van lehetősége egy várandós nőnek, ha a terhesség az életét vagy egészségét veszélyezteti, és házastársa is beleegyezik az orvosi beavatkozásba. Házasságon kívül fogant gyermeket nem lehet elvetetni, ezért sok nő titokban szakíttatja meg nem kívánt terhességét. Egy 2008-as tanulmány szerint - amely a legfrissebb a témában - naponta 600 abortuszt hajtanak végre az észak-afrikai országban. Safik Sraibi nőgyógyász professzor szerint ez a szám azonban sokkal magasabb, ha beleszámolják az otthon elvégzett terhesség-megszakításokat is.

Ajsa es-Sanna, a nők jogait védő ismert marokkói aktivista azonban úgy véli, az abortusztörvény lazítása nem jelent megoldást a férjezetlen anyák problémájára. A Solidarité Féminine nevű civil szervezet vezetője szerint első lépésben azt a jogszabályt kellene végre eltörölni, amely bünteti a házasság előtt nemi életet élő nőket, ezen felül a gyermekek jogait elutasító törvényt mielőbb hatályon kívül kell helyezni. Utóbbi ugyanis "lehetőséget teremt" a családon belüli büntetlen erőszakra.

Forrás: MTI

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook