"Tartsd életben a reményt" kampány Oroszországért

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

keep hope alive Oroszország

Világ vezetői: Vonjátok felelősségre Oroszországot az emberi jogi visszaélések és szigorítások miatt a közelgő G20 csúcson, Szentpéterváron! Tegnap indították útjára orosz és nemzetközi emberi jogi szervezetek a "Tartsd életben a reményt" nevű kampányt, melynek célja, hogy a világ vezetői vonják felelősségre Oroszországot az egyre romló emberi jogi helyzet és civil szervezetek munkájának korlátozása miatt, a közelgő G20 csúcstalálkozó kapcsán, mely szeptember 5-től veszi kezdetét Szentpéterváron.

Mióta Putyint újraválasztották 2012-ben, az orosz kormány szüntelen támadja a civil társadalmat, különös tekintettel olyan emberi jogvédő szervekre melyek kisebbségi csoportok védelmét látják el. Egy sor olyan diszkriminatív és korlátozó törvényt vezettek be, amelyek jelentősen korlátozzák a civil társadalmi szervezeteket és veszélyeztetik létüket, mint a hazaárulás törvény, az ügynöktörvény, a Dima Yakovlev törvény és a propaganda ellenes törvény.

Ezeket a jogi korlátozásokat zaklatás, megfélemlítés, az emberi jogok védelmezőinek és a civil társadalom képviselőinek Oroszország és hagyományos értékeinek "ellenségeként" való kikiáltása kíséri.

Ezen okok miatt, ezek a törvények és rendeletek erőszakot és diszkriminációt szülnek a legsérülékenyebb kisebbségi csoportokkal szemben Oroszországban, beleértve a bevándorló munkásokat, etnikai és vallási kisebbségeket és az LMBTI embereket. Míg az etnikai, faji és vallási kisebbségek valamint azok a bevándorló munkások, akik nem szláv kinézetűek már régóta célpontjai a neonáci csoportoknak, az új törvények bevezetése és az azt kísérő nyilvános retorika mely "démonizálja" a leszbikus, meleg, biszexuális és transz identitásokat, az LMBTI embereket (különösen a fiatalokat), helyezi egyre inkább a "csali" szerepbe a gyűlölködő csoportok szemében.

A helyzetet már az összes nagy nemzetközi szervezet kritizálta, kiemelve milyen alapvető emberi jogi kötelezettségeket és demokratikus alapelveket sértett meg Oroszország, de sokkal többre van szükség ahhoz, hogy felelősségre vonjuk Oroszországot. Ezért ez a kampány arra kéri a világ vezetőit, vonják felelősségre a G20 találkozón Oroszországot és szólítsák fel a jelenlegi trend megfordítására és arra, hogy tartsa be nemzetközi emberi jogi kötelezettségeit.

A "Tartsd életben a reményt" kampány támogatói:

Article 19
Civil Rights Defenders
Freedom House
Front Line Defenders
ILGA-Europe - the European Region of the International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association
Russian LGBT Network
UNITED for Intercultural Action - European network against nationalism, racism, fascism and in support of migrants and refugees

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook