Nagykövetségek támogatják a Budapest Pride-ot

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

meleg felvonuláspride

Az alábbi sajtóközleményt az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Belgium, a Cseh Köztársaság, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Hollandia, Horvátország, Írország, Kanada, Luxemburg, Németország, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország és Szlovénia magyarországi nagykövetségeinek közös támogatásával adjuk ki.

A 16. Budapest Pride Fesztivál alkalmából támogatásunkról és szolidaritásunkról biztosítjuk a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösségeket. Az elmúlt években az esemény ellen megnyilvánult erőszakos cselekményeket figyelembe véve kiállunk ezen emberek joga mellett, hogy e hagyományos rendezvényen békésen és törvényes keretek között vonuljanak fel.

Az emberi jogok – ezen belül az igazságosság, az egyenlőség, a kirekesztés elutasítása és a vélemény szabadsága – tiszteletben tartása és a törvényesség a demokratikus államok alapkövei. Ezzel összhangban a nemzetközi emberi jogi törvény is azon a feltevésen alapul, hogy minden embert egyenlő jogok és szabadság illet meg, amint azt az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata is kimondja.

Ezen alapvető emberi értékek iránti tisztelet minden kormányt arra kötelez, hogy állampolgárait az erőszaktól megóvja, valamint hogy mindenki számára egyenlő esélyeket biztosítson. Napjainkban sokak kénytelenek diszkriminációt elszenvedni szexuális orientációjuk és nemi identitásuk okán. Kormányaink szembeszállnak e diszkriminációval, és hitet tesznek az emberi jogok egyetemessége mellett, amely irányultságtól függetlenül mindenkire egyformán érvényes.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 2011 márciusában fogadta el 85 ország nevében a "Vessünk véget a szexuális irányultságon és a nemi identitáson alapuló erőszakos cselekményeknek és emberi jogi jogsértéseknek" című közös nyilatkozatot. Az ebben megfogalmazott elvekkel kapcsolatban ezúton kívánjuk mi is kifejezni támogatásunkat.

budapestpride.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook