Melegek tiltakoztak Horvátországban egy tervezett referendum ellen

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

horvát melegek házasság

Melegszervezetek tiltakoztak hétfőn Zágrábban egy tervezett referendum ellen, amelynek célja, hogy az alkotmányban "a házasságot mint férfi és nő közötti életközösséget" rögzítsék.

Sajtójelentések szerint mintegy 400-an tüntettek békésen a horvát fővárosban, hangsúlyozva, hogy ez a leszbikusok, melegek, biszexuálisok alapvető jogainak korlátozását jelentené.

Az elmúlt hét végén az egyházhoz közel álló, A család nevében elnevezésű polgári kezdeményezés sürgette a szóban forgó referendumot, miután félmillió aláírást gyűjtött követelésének alátámasztására.

A népszavazási kezdeményezés ügye jogi szempontból vitatott. Egyelőre ugyanis nem tisztázott, vajon az esetleges alkotmánymódosításokhoz elegendő-e a parlament határozata vagy kötelező a népszavazás.

Zoran Miljanovic horvát miniszterelnök még a múlt évben jelentette be, hogy kormánya az eddiginél több jogot kíván biztosítani az azonos nemű pároknak. A kormányfő akkor azt hangoztatta, hogy a hatóságok által bejegyzett partnerség intézményét javasolják.

A többségében katolikus horvát társadalom inkább konzervatív ilyen kérdésekben, és az egyház nyilvánosan elítélte a homoszexualitást.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook