Elfogadta az Országgyűlés az új alkotmányt

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

másság alkotmány

Az Országgyűlés 262 igen, negyvennégy jobbikos és független képviselői nem szavazattal és egy tartózkodással az MSZP és az LMP távollétében fogadta el az új alkotmányt, mely 2012. január elsejével lép hatályba. Schmitt Pál államfő várhatóan húsvéthétfőn írja alá az alkotmányt.

Az alaptörvény L. cikkében foglaltak alapján a családot, mint a nemzet fennmaradásának alapját definiálják és ennek védelmét sarkalatos törvényben fogják szabályozni. „Magyarország védi a házasság intézményét mint a férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját.” Hasonló megfogalmazás csak néhány homofóbiájáról ismert volt szocialista ország alkotmányában szerepel.

Az új alkotmány nem nevesíti a szexuális orientáció alapján való megkülönböztetés tilalmát, így jogi bizonytalanságot teremt az LMBT közösség tagjai számára. A szövegből nem csak a szexuális irányultság hanem az etnikum, kor, illetve genetikai jellemzők szerinti megkülönböztetés tilalma is hiányzik valamint a házasságra és a családra tett utalások kizárják a meghatározásból az egyszülős családokat, az élettársi kapcsolatot is, a magzati élet védelmének a fogamzástól számított kimondása pedig felérhet akár az abortusz tilalmával.

A magyar családjogi törvények szerint férfi férfival illetve nő nővel regisztrált élettársi kapcsolatot létesíthet. Ez ugyan jelentős előrelépés volt a melegjogi küzdelmekben, de a párok továbbra sem vehetik fel egymás nevét, nem nevelhetik jogszerűen a másik gyermekét illetve nem fogadhatnak örökbe.

Az új alkotmány az azonos nemű párokra nem terjeszti ki a különnemű párokat megillető alkotmányos jogokat tehát hátrányosan megkülönbözteti és vélhetőleg hosszú évekre másodrendű állampolgárokká nyilvánítja a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű állampolgárokat.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook