Swoboda: az alaptörvény módosítása ellentétes az EU értékeivel

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

uniós biztos alaptörvény

Hannes Swoboda, az európai szocialisták európai parlamenti (EP-)frakciójának vezetője szerint a magyar alaptörvény negyedik, hétfőn elfogadott módosítása ellentétes az Európai Unió alapértékeivel.

Az európai szocialisták közleményükben hangot adnak annak a véleményüknek, hogy a magyar alaptörvény hétfőn elfogadott módosítása szerintük megváltoztatja a kormányt ellenőrző fékek és ellensúlyok rendszerét, lényegesen csökkenti az Alkotmánybíróság jogköreit, korlátozza a vallásszabadságot, valamint a meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű közösség jogait.

"Mélyen sajnálom, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem szívlelte meg a tanácsot, hogy halassza el a szavazást, amíg az Európai Bizottság és az Európa Tanács, a Velencei Bizottság nem készít független elemzést a módosításról. A ma elfogadott módosítás egyenesen szembemegy az Európai Unió alapvető értékeivel" - szögezi le közleményében az osztrák szociáldemokrata politikus.

Swoboda szerint Magyarország nem hagyhatja figyelmen kívül a jogállamiság, a szabadság és a demokrácia értékét, az abszolút parlamenti többség pedig nem jelent felhatalmazást az alapvető értékeknek és az európai állampolgárok jogainak semmibevételére.

Az osztrák politikus felszólította Áder Jánost, hogy egyelőre ne írja alá a parlament által elfogadott alkotmánymódosítást. Szerinte ez az utolsó esély, hogy a módosításról független értékelés születhessen.

"Máskülönben az uniós intézmények kénytelenek lesznek minden rendelkezésükre álló eszközt igénybe venni, hogy minden más tagállammal együtt Magyarország is tiszteletben tartsa az alapvető európai értékeket" - zárja közleményét Hannes Swoboda.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook