Franciaországban engedélyezik az azonos nemű párok számára a házasságot és az örökbefogadást

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

meleg jogok melegjogok

Egy nappal a szombati párizsi melegfelvonulás előtt a francia családügyi miniszter bejelentette, hogy az azonos nemű párok számára 2013 júniusától engedélyezett lesz a házasság és az örökbefogadás.

"Egy év múlva az azonos neműek is házasságot köthetnek és gyereket is örökbe fogadhatnak. Ugyanolyan jogaik és kötelességeik lesznek, mint bármilyen más házaspárnak" - fogalmazott Dominique Bertinotti a Le Parisien című fővárosi napilapban pénteken megjelent interjúban. A kormány ősszel terjeszti a törvényjavaslatot a parlament elé.

Francois Hollande államfő még az elnökválasztási kampányban tett ígéretet arra, hogy a parlament "legkésőbb 2013 tavaszán" elfogadja a melegek házasságának engedélyezéséről szóló törvényt.

Egy januári felmérés szerint a franciák 63 százaléka támogatná a melegek házasságának engedélyezését, amely egyébként évek óta szerepel a most kormányra került Szocialista Párt programjában, és 56 százalékuk azzal is egyetért, hogy örökbe fogadhassanak gyereket.

Ez utóbbi javaslatot azonban több családvédő egyesület nem támogatja és népszavazást kezdeményezne a kérdésről. Henri Joyeux, a Franciaország családjai nevű szervezet elnöke a France 2 közszolgálati televízió híradójának azt mondta, hogy olyan nagy horderejű kérdésről van szó, amelyet népszavazásra kellene bocsátani. "Megfoszthatunk-e egy gyermeket egy mamától vagy egy papától két papáért vagy két mamáért cserébe? Ez egy hatalmas társadalmi kérdés. Ezért mi azt az álláspontot képviseljük, hogy a gyermek érdekeit kell szem előtt tartani" -  hangsúlyozta a családvédő.

Civil szervezetek becslése szerint jelenleg 200 ezer francia család létezik, amelyben azonos nemű szülők jogi elismerés nélkül nevelnek gyermeket. Elsősorban ezen családok elismerése érdekében lenne szerintük szükség az örökbefogadás engedélyezésére. "Tudjuk, hogy számos családnak vannak azért nehézségei a hétköznapokban, mert az egyik szülőt, aki pedig részt vesz a gyermek nevelésében, nem ismerik el hivatalosan az iskolában vagy az orvosnál. Ez egy olyan joghézag, amelynek a gyerekek fizetik meg az árát" - hangsúlyozta a családügyi miniszter az interjúban.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook