Ilyen a gyerek, ha anyja leszbikus, apja spermadonor

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Tudomány

leszbikus családcsalád

A spermadonor apával való találkozás nem okoz lelki sérülést a gyermekekben - derült ki két tanulmányból. Leszbikus anyától mesterséges megtermékenyítés útján született 78 kamasz életét követte nyomon egy egyesült államokbeli kutatás.

 

 

A Human Reproduction című folyóiratban megjelent tanulmányok szerint a donorok többségének is jó tapasztalatai voltak az utódaikkal való találkozással kapcsolatban.

Az Oscar-esélyesként emlegetett The Kids Are All Right című vígjátékban a moziban egy olyan történettel szembesülhetnek a nézők, amelyben egy leszbikus pár két kamasz gyermeke úgy dönt, hogy megkeresi spermadonor apját. A filmben ez számos mulatságos fordulathoz vezet, de vajon a valóságban milyen hatással lehet egy ilyen találkozó a gyermekre és a biológiai apára?

Henny Bos és kutatócsoportja az Amszterdam Egyetemen 78 leszbikus anyától mesterséges megtermékenyítés útján született kamasz életét követte nyomon egy egyesült államokbeli kutatás keretében, amely hosszú időn keresztül kísérte figyelemmel leszbikus családok életét. Az anyák 74 családban ugyancsak beszámoltak gyermekeik viselkedésbeli változásairól.

A kérdőívek és az interjúk alapján kitűnt, hogy a 10 éves és 17 éves korukban tesztelt gyerekek lelki és szellemi egészsége - például társadalmi és figyelmi problémái, depressziói, szorongásai - semmiféle eltérést nem mutattak a hasonló korú, heteroszexuális családi környezetből származó csoportokétól.

A vizsgált gyerekek egyharmada már ismerte a biológiai apját, akik nem, azok többsége is úgy nyilatkozott, hogy a későbbiekben szeretné megismerni.

A Cambridge-i Egyetemen készült brit tanulmány szerint a szülők zöme szintén örömmel állt a kapcsolatfelvétel elé. Az ebben a kutatásban résztvevő mind a 23 spermadonor, aki találkozott gyermekével, azt állította, hogy jó tapasztalatai voltak, és legtöbben rendszeresen látták biológiai gyermeküket. Mi több: a kapcsolatfelvétel sokszor nem csupán a donor apára és a gyermekre korlátozódott, hanem kiterjedt a többi családtagra is - jegyezte meg Vasanti Jadva, a brit kutatócsoport vezetője.

Jadváék egyúttal arra tényre is rámutattak, hogy néhány donor akár húsz biológiai gyermekével is találkozott. Arra vonatkozólag azonban egyelőre nincsenek adatok - tették hozzá -, hogy milyen következményekkel járhat a donorokra nézve, ha azzal szembesülnek, hogy hány "gyermekük" született. És arra sem, hogyan dolgozzák fel a gyermekek, hogy ilyen sok "féltestvérük" van.

Az Egyesült Királyságban minden donortól született, 18. évét betöltött fiatalnak jogában van megtudni, hogy ki a biológiai apja, és az Egyesült Államokban is egyre szabadabban lehet hozzájutni ehhez az információhoz - mondta a brit kutató.

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook