18. Budapest Pride Fesztivál: 2013. június 30 - július 7.

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

lmbt fesztiválLMBTQ

Június 30-án kezdődik a változatos kulturális és közösségi programokat kínáló, egyhetes 18. Budapest Pride Fesztivál. A Budapest Pride Felvonulást július 6-án, szombaton tartjuk - a rendezvényt a tegnapi napon bejelentettük a rendőrségnek. Hisszük, hogy a jelenlegi politikai és társadalmi kontextusban elengedhetetlen a szolidaritás, az egymásért és másokért való aktív kiállás - ez fesztiválunk üzenete 2013-ban. A mi szabadságunk a te szabadságod is.

A Budapest Pride Fesztivál Közép-Kelet-Európa legnagyobb múlttal rendelkező nagyszabású leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) eseménye és így igen komoly szerepet tölt be a térség mozgalmainak életében. Az idén 18. alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál évek óta egyre több résztvevővel, helyszínnel és programmal zajlik - tavaly több, mint 100 program várta a látogatókat. A 2013-as program júniustól lesz elérhető a fesztivál honlapján.

A Budapest Pride Felvonulás időpontját a tegnapi napon bejelentettük a budapesti Rendőr-főkapitányságnál. Az utóbbi két évben a rendőrség megtiltotta a rendezvényt; az LMBTQ emberek és támogatóik gyülekezési jogát a Fővárosi Törvényszék azonban mindkét esetben biztosította és a rendőrség határozatát hatályon kívül helyezte. Reméljük, hogy idén a bejelentésünket a rendőrség tudomásul veszi és a felvonulást megfelelően biztosítja.

Az utóbbi három évben a demokrácia, az alkotmányosság és a jogállam szisztematikus leépítése zajlik Magyarországon. A politikai helyzet az LMBTQ emberek számára tavaly óta tovább romlott, amit jól jelez az Alaptörvény negyedik módosítása és az új Polgári Törvénykönyv elfogadása, amely súlyos következményekkel jár a magyarországi LMBTQ emberek jogait tekintve. Hisszük, hogy egy olyan államban, ahol vannak, akiket másodrendű állampolgárként kezelnek, nem csak az érintettek szabadsága sérül, hanem az egész társadalomé.

A non-profit Szivárvány Misszió Alapítvány által évente megrendezett Budapest Pride Fesztivál célja a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség építése és erősítése, a többségi társadalom megszólítása, az LMBTQ emberekkel szembeni sztereotípiák és előítéletek csökkentése, valamint figyelemfelhívás a jog- és esélyegyenlőség fontosságára.

Szivárvány Misszió Alapítvány

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook