Jogvita alakult ki a szombati Budapest Pride felvonulás egészségügyi biztosításáról

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

Budapest Pride jogvita

Jogvita alakult ki a szombati Budapest Pride felvonulás egészségügyi biztosításáról; a program szervezői azt állítják, hogy erre az Országos Mentőszolgálat csak különdíj ellenében hajlandó - a mentőszolgálat ezt cáfolja, de megjegyezte: a gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvények egészségügyi biztosításának költségviselését mielőbb tisztázni kell.

Múlt vasárnap kezdődött meg a tizenhetedik Budapest Pride film- és kulturális fesztivál, amelynek célja, hogy bemutassa a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség sokszínűségét. A nyolcnapos fesztivál keretében tartott hagyományos felvonulás szombaton lesz. Ez tavaly és tavalyelőtt különösebb rendbontás nélkül ért véget, de az azt megelőző három évben szélsőségesek zavarták meg.

A felvonulás szervezője, a Szivárvány Misszió Alapítvány szerdán tájékoztatta az MTI-t, hogy az Országos Mentőszolgálat csak különdíj ellenében, szerződés alapján hajlandó biztosítani rendezvényüket.

Az alapítvány azt írta: megdöbbentek a mentőszolgálat döntésén, hiszen Szabó Máté ombudsman június 11-én kiadott jelentésében azt közölte, hogy a gyülekezési jog zavartalan gyakorlásának garantálása állami feladat, ezért felhívta az Országos Mentőszolgálatot, hogy a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó, jelentős számú résztvevőt és ellentüntetőt mozgósító rendezvényeken térítésmentesen biztosítsa a mentést.

A szervezők szerint az ombudsmani ajánlásban foglalt tájékoztatási és együttműködési kötelezettségüknek az OMSZ megkeresésével eleget tettek. Az Országos Mentőszolgálattól azt kérik: tegyen eleget alkotmányos és nemzetközi emberi jogi kötelezettségének, és ingyen garantálja a Budapest Pride Felvonuláson jelenlévők sürgősségi ellátását - olvasható a közleményben.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek úgy reagált: a felvonulás szervezőinek senki sem mondta, hogy nem biztosítják ingyen a rendezvényt. Miután a mentőszolgálatnak különböző információi voltak arról, hogy a szombati felvonulásra hány embert várnak, ezért július 2-án küldött levelükben azt kérték, hogy a mentőkapacitás meghatározása céljából a mellékelt megrendelő formanyomtatványunkon jelöljék meg a várható résztvevők létszámát. Ennek a formanyomtatványnak vannak kötelező mellékletei, köztük egy jegyzék arról, hogy általában mennyibe kerül egy esetkocsi - fejtette ki a szóvivő, aki szerint vélhetően ezt értették félre, és hitték azt hogy nem biztosítják ingyen a rendezvényt. A mentőszolgálat erre a levélre azóta sem kapott választ.

Győrfi Pál kitért továbbá arra, hogy ha bárki rendez egy felvonulást a fővárosban, és ott bármi történik, a sürgősségi ellátást az Országos Mentőszolgálat ingyen biztosítja. Itt viszont nem erről van szó, hanem a rendezvény egészségügyi biztosításáról, ami azt jelenti, hogy folyamatosan megfelelő számú készenlétnek kell lenni a helyszínen. Ugyanakkor ha egy rendezvény miatt - az ország állandó sürgősségi ellátásának biztosításához szükséges kapacitásokon felül - pluszkocsikat kell beállítaniuk, akkor annak az üzemanyagtól a dolgozók díjazásáig többletköltségei vannak. A mentési rendelet és az Országos Mentőszolgálat alapító okirata értelmében a rendezvények egészségügyi biztosítása kiegészítő, térítés ellenében vállalható tevékenység - hangsúlyozta Győrfi Pál.

Az ombudsmani ajánlás azt mondja ki, hogy a gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvények biztosítása után nem kérhetnek pénzt - tette hozzá. Ezt az állásfoglalást a mentőszolgálat még jogászok bevonásával vizsgálja. A mentőszolgálat főigazgatója úgy döntött, hogy a "jogvita" rendezéséig az ilyen rendezvényeket ingyen biztosítják. Ugyanakkor álláspontjuk szerint ezt az ajánlást mielőbb értelmezni, illetve pontosítani szükséges.

Legutóbb március 15-én került hasonló jogvitába az Országos Mentőszolgálat, amikor az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért (Milla) rendezvényének egészségügyi biztosításáért kértek volna pénzt. Ekkor derült ki, hogy a különböző ünnepi demonstrációk egészségügyi biztosítása, illetve annak  költségviselése nem tisztázott. Akkor az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a rendezvényeken résztvevők biztonsága érdekében intézkedett a mentési kapacitás megerősítéséről, a szükséges készenlét folyamatos biztosításáról.

MTI/pinkvanilla.hu

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook