KIM: az alkotmány nem diszkriminálja a melegeket

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

human rights watch alkotmány

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet múlt heti közleménye számos ténybeli tévedést és félreértést tartalmaz Magyarország új alaptörvényével kapcsolatban - olvasható a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium csütörtöki közleményében.

Amint az Európa Tanács Velencei Bizottsága is elismerte, a magyar alaptörvény a demokrácián, a jogállamiságon és az alapvető jogok védelmén alapuló alkotmányos rendet hoz létre - olvasható a szaktárca közleményében. Emlékeztet rá, hogy az alaptörvény elfogadását csaknem egyéves nyilvános előkészítő folyamat előzte meg, széles körű szakmai és társadalmi egyeztetésekkel.

Az alaptörvény egyebek mellett kimondja, hogy "a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg". E rendelkezésből - amely a Velencei Bizottság megállapítása szerint is összhangban van Magyarország nemzetközi jogi kötelezettségeivel - nem következik a hatályos abortuszszabályozás szigorítása - áll a közleményben.

Az alaptörvény mindenkinek a jogát elismeri a véleménynyilvánítás szabadságához, továbbá "Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit". E rendelkezések alapján a Human Rights Watch megalapozatlanul jut arra a következtetésre, hogy az alaptörvény kiterjedt ellenőrzési jogosítványokat és önkényes beavatkozási lehetőséget biztosít a kormánynak a sajtó felett - olvasható a minisztérium közleményében.

A KIM szerint a jogvédő szervezetnek a szexuális orientáción alapuló megkülönböztetés kifejezett alaptörvényi tilalmának hiányával kapcsolatos aggodalma szintén megalapozatlan. Az alaptörvénynek a diszkrimináció tilalmáról szóló rendelkezése ugyan nem sorolja fel a védett tulajdonságokat, ám az Alkotmánybíróság irányadó gyakorlata szerint a megkülönböztetés tilalma kifejezett említés nélkül is magában foglalja azt, hogy a szexuális orientáción alapuló diszkrimináció is tiltott.

Ezt a tilalmat az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény jelenleg is tartalmazza. A Velencei Bizottság álláspontja is az volt a kérdésben, hogy nem ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével az a tény, hogy a szexuális orientáción alapuló megkülönböztetés kifejezett tilalmát az alaptörvény szövege nem említi - emlékeztet közleményében a szaktárca.

A fogyatékkal élők választójogával kapcsolatban az új alaptörvény a nemzetközi jogi követelményekkel összhangban álló, pozitív változást tartalmaz. Az új alaptörvény nem automatikusan zárja ki a gondnokság alatt állókat a választójogból, hanem lehetővé teszi, hogy a belátási képesség hiánya miatt a jövőben csakis egyedi bírói mérlegelés alapján legyen lehetséges a választójogból való kizárásuk. A választójog ilyen korlátozása nem ellentétes Magyarország nemzetközi jogi kötelezettségeivel, és azt a Velencei Bizottság sem kifogásolta - zárul a KIM csütörtöki közleménye.

A Human Rights Watch (HRW) múlt héten adta ki állásfoglalását, amely szerint Magyarországnak összhangba kell hoznia alkotmányát a Velencei Bizottság állásfoglalásával, biztosítania kell, hogy a fogyatékkal élők az új alaptörvény szerint is megtarthassák szavazati jogukat.

A HRW szerint a 2012-ben hatályba lépő új alkotmány egyes rendelkezései diszkriminációhoz vezethetnek a nőkkel, a leszbikusokkal, a melegekkel, a biszexuálisokkal és a transzneműekkel szemben. A jogvédő szervezet ismertette a Velencei Bizottságnak az abortusztörvény esetleges módosulásával, a kormányzati médiafelügyelettel, a nemi orientáció alapján történő megkülönböztetés veszélyével és a magyar alkotmányozás folyamatával kapcsolatos fenntartásait.

Forrás: MTI

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook