Tollat és petíciót küldtek a melegek Schmitt Pálnak

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

Nyilatkozat Az egyenjogúságról petíció

A Meleg Egyenjogúságért Koalíció (MEGYEK) 2011. március 30-iki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy csatlakozik a meleg blogger közösség petíciójához, amely a Fidesz-KDNP által az országgyűlésnek beterjesztett, és az időközben a parlament által április 18-án megszavazott alaptörvény-tervezetnek a házasság definícióját férfi és nő között rögzítő, valamint a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek másodlagosságát deklaráló passzusai ellen tiltakozik.

A MEGYEK képviselői csütörtök délután lezárt borítékban adták át petíciójukat a Sándor-palotában, melyet Schmitt Pál távolléte miatt a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője, Kiss Norbert vett át.

Az átadást követő sajtótájékoztatón a mozgalom képviselői elmondták, a 88 oldalas petíción mintegy ezer hazai és külföldi állampolgár, valamint meleg- és jogvédő szervezetek szignója szerepel. Az aktivisták egy tollat is tettek a borítékba, felkínálva a lehetőséget az államfőnek, hogy a kirekesztő és homofób alaptörvény helyett a petíciót írja alá.

Balaci Adrián, a MEGYEK képviselője azt mondta, nem csak amiatt tiltakoznak, hogy az alaptörvény a házasságot csak férfi és nő között ismeri el, hanem amiatt is, hogy kimaradt belőle a nemi identitás és szexuális orientáció diszkriminációjának tilalma. Emlékeztetett arra, hogy az elfogadott dokumentum az Amnesty International frissen kiadott jelentése szerint is nemzetközi és európai jogi normákat sért.

A MEGYEK sajtóreferense, Németh Attila levelében azt üzente a köztársasági elnöknek, hatalmas esély és felelősség tornyosul előtte, hiszen nem a Fidesz-KDNP, hanem 10 millió magyar állampolgár akaratának letéteményeseként kell döntenie az alaptörvény sorsáról. „Ennél fogva nem írhat alá egy olyan alaptörvényt, amely több százezer ember alapjogát kérdőjelezi meg, és amely másodrendű állampolgárokká nyilvánítja ezeket az embereket, jogfosztottságukat meghatározatlan időre bebetonozza, ezzel ellehetetlenítve, hogy egyenrangú állampolgárokként tervezzék és éljék életüket a saját hazájukban” – írja Németh Attila, majd a levél végén arra kéri a köztársasági elnököt, hogy az alaptörvényt küldje vissza a parlamentnek újratárgyalásra, vagy kezdeményezzen róla ügydöntő népszavazást.

A Meleg Egyenjogúságért Koalíció (MEGYEK) sajtóközleménye

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook