ECDC: további befektetésre van szükség a HIV-fertőzések megelőzésére Európában

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - HIV/AIDS

AIDS ECDC

A gazdasági megszorítások idején is alapvető fontosságú fenntartani a HIV-fertőzések megelőzésére szolgáló intézkedéseket, hogy a vírus átadásának mértékét csökkentsék Európában - szögezte le az AIDS világnapja alkalmából nyilvánosságra hozott közös éves jelentésében a Európai Járványügyi Központ (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális irodája.

A 2011-es adatok szerint mintegy 54 ezer új HIV-esetet jelentettek a WHO európai régiójának 53 országa közül 50-ből. Nem szolgáltatott adatot 2011-ről (Liechtenstein, Monaco és Üzbegisztán mellett) Oroszország, ahol 2010-ben több mint 62 ezer bejelentett új eset volt.

2011-ben 28 038 új fertőzést regisztráltak az Európai Unió (EU) és az Európai Gazdasági Térség (EEA) 29 országában - olvasható a stockholmi székhelyű ECDC honlapján megtalálható teljes jelentésben.

A 2011-es jelentés azt mutatja, hogy az EU/EEA országok lakosságán belül heteroszexuális kapcsolat során fertőződött a diagnosztizált új esetek 23 százaléka, 39 százalékos arányban találhatók meg az új fertőzöttek között a férfi partnerrel szexuális kapcsolatot létesítő férfiak. Az intravénás droghasználat útján megfertőződött emberek száma 2004 és 2011 között 40 százalékkal csökkent, a tavalyi új HIV-fertőzések 5,4 százaléka volt ilyen eredetű. Az új fertőzöttek között háromszor több a férfi, mint a nő, a legfiatalabb, 15-24 éves korosztályba az új esetek 11 százaléka tartozott, de Romániában például 36 százalék volt a fiatalok aránya, miközben Máltán nulla százalék.

Százezer lakosra vonatkoztatva átlagosan 5,7 bejelentett új HIV-eset volt 2011-ben az EU/EEA országokban, míg 7,6 a WHO európai régiójában. A fertőzés átadásának vezető oka is eltért az egyes területek között, a WHO európai régiójába tartozó valamennyi országot figyelembe véve az új fertőzések 46 százaléka heteroszexuális kapcsolatban történt, és ennél jóval kevesebb, 22 százalék volt a férfiak közötti átadás aránya. A teljes régiót tekintve más a nemek aránya is: kétszer több a férfi, mint a nő az újonnan diagnosztizált eseteknél.

2011-ben az EU/EEA országok közül az új esetek legnagyobb arányban Észtországban fordultak elő (27,3 százezrelék), de Lettországban, Belgiumban és Nagy-Britanniában is 10 százezrelék fölött volt az arány (13,4; 10,7; 10,0). A legalacsonyabb a bejelentett új fertőzések aránya Szlovákiában és Csehországban volt (0,9 illetve 1,5 százezrelék).

Magyarországon 162 új diagnózis történt 2011-ben, ami 1,6 százezrelékes arányt jelent.

Az EU/EEA országokban a HIV-járvány kezdete óta összesen mintegy 421 ezer esetet jelentettek, a fertőzöttek között 297 ezer férfi és 120 ezer nő volt.

http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/20121130-Annual-HIV-Surveillance-Report.pdf

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook