Ma van a homofóbia és transzfóbia ellenes világnap

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

transzfóbia, homofóbiaIDAHOT

24 éve, ezen a napon törölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a mentális betegségek jegyzékéből a homoszexualitást. Ennek ellenére még ma is sokakat ér hátrányos megkülönböztetés azért, mert a saját nemükhöz vonzódnak. Még ma is a világ 77 országában a homoszexualitás még mindig törvényellenes, az IDAHOT számításai szerint ez közel 1,5 milliárd embert érint.

Némely országokban a törvény börtönnel sújtja a melegeket. Több országban halálbüntetés is járhat érte. Azokban az országokban, ahol a homoszexualitás legális, a diszkrimináció és a fizikai bántalmazások még mindig gyakoriak. Rosszabb a helyzet a transzneműek esetében, akik láthatóak, valamint a leszbikusoknál, akik valamelyest láthatatlanok a többségi társadalom számára. A legtöbb országban transzfób törvények korlátozzák az embereket abban, hogy ne a születési nemük által meghatározott társadalmi normáknak megfelelően viselkedjenek. Vannak országok, ahol a helyzet javul, de attól tartunk, ez is csak átmeneti. Máshol a helyzet egyre rosszabb évről-évre.


Nagyon kevés azon országok száma ahol igyekeznek a teljes társadalmi és jogi egyenlőség elérésére azok számára akik azonos nemű párjukkal élnek vagy szabadon szeretnék megélni transzneműségüket.

Minden évben május 17-én, a Nemzetközi homofóbia és transzfóbia ellenes világnap mindenkit arra szólít fel, hogy további kezdeményezésekre és cselekvésre van szükség. A világ több mint 100 országában, minden kontinensen, Albániától Zimbabwéig különböző rendezvényeken (kiállításokon, vitákon, TV és rádióprogramokban, stb.) egyesületekkel, szervezetekkel, önkormányzatokkal és kormányokkal közösen hívjuk fel a figyelmet az előttünk álló feladatokra.


Egy perc zaj / Kiáltás a gyűlölet ellen

Május 17-én a Nemzetközi homofóbia és transzfóbia ellenes napon azt kérjük a politika mindegyik szereplőjétől, hogy harcoljanak a szexuális orientáció, nemi identitás és nemi önkifejezés elleni diszkrimináció és az erőszak minden fajtája ellen, és minden állampolgárt pedig arra bátorítunk, hogy mutassa meg, ez a nap lehet a remény, a sokszínűség és a béke napja, valóban mindenki számára.


pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook