Magára haragította a katolikus egyházat a világhírű író

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Bulvár

Vargas LlosaVargas Llosa

Magára haragította a katolikus egyházat Mario Vargas Llosa világhírű perui író azzal, hogy vezércikkben foglalt állást az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatának elismerése mellett, és közben őskorinak, tudatlannak nevezte az azt ellenző katolikus egyház álláspontját. A perui püspöki kar közleményben bírálta, hogy a Nobel-díjas író úgymond sértegeti a más véleményen lévőket és "jogot formál arra, hogy mások lelkiismeretének őrzője" legyen, "túllépve ezzel a hatáskörét".

A 78 éves író a La República című lapban vasárnap megjelent vezércikkében arról írt, hogy a javasolt törvény elfogadásával a melegeket évszázadokon át "kegyetlenül" üldöző hazája maga mögött hagyhatná a barbárság korát. Bírálta, amiért a perui püspöki kar a tervezetet elutasító közleményében "az emberi méltóságot sértőnek" nevezte a homoszexualitást, Juan Luis Ciprian limai érsek pedig népszavazást javasolt a kérdésről.


Mario Vargas Llosa

Az efféle előítéletesség csak az elmaradott és tudatlan országokban befolyásolja a törvényhozást - vélte Vargas Llosa, "barlanginak" nevezve a katolikus egyház ezzel kapcsolatos nézetét. Az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatának elismerését egy jobbközép ellenzéki képviselő kezdeményezte, s a javaslatot minden nagyobb párt támogatni látszik.

Az író megjegyezte, hogy a tervezet elfogadásával Peru lehetne a világ 61., és Latin-Amerika 6. országa, amely valamilyen formában elismeri a melegek párkapcsolatát. A törvény az örökbefogadást kivéve minden, a házassággal járó jogot megadna a meleg pároknak. A múlt héten több ezren tüntettek Limában a tervezet elfogadása mellett. Az Ipsos Peru felmérése szerint ugyanakkor a peruiak többsége ellenzi a bejegyzett élettársi kapcsolatot, bár megadná az azonos nemű pároknak mindazokat a jogokat, amelyekkel az erről szóló törvény járna.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook