Elemzők: senki nem lesz elégedett az amerikai LB-vel melegházasság-ügyben

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

USA melegházasság

Várhatóan sem az azonos neműek házasságkötésének alkotmányos joggá minősítését követelő, sem az ezt ellenző csoportok várakozásait nem fogják kielégíteni az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának (LB) az ügyben hozandó ítéletei - vélik egybehangzóan amerikai elemzők, miután a testület kedden és szerdán tartott meghallgatást az ügyben.

A kilenctagú - 5:4 arányban konzervatív többségű - LB az elmúlt két napban két párhuzamos ügyet kezdett el tárgyalni. Az egyikben a testületnek arról kell majd döntenie, vajon alkotmányos volt-e az a 2008-ban, referendumon megerősített kaliforniai népi kezdeményezés, amelynek értelmében az államban kizárólag különneműek köthetnek házasságot. A másikban az 1996-ban a házasság védelméről elfogadott szövetségi törvény - amely kizárólag heteroszexuális párok frigyét tekinti házasságnak - alkotmányosságát vizsgálják.

Noha a bíróság az ítéleteit várhatóan csak június végén hozza meg, az amerikai média által felkért jogi szakértők a bírák kérdéseinek irányultságából máris megpróbálnak következtetéseket levonni, illetve előrevetíteni a határozatok várható tartalmát. A megfigyelők abban egyetértenek, hogy a LB erősen megosztott a kérdésben és nagyon óvatos, mert a mérleg potenciális nyelvének tekintett Anthony M. Kennedy bíró megfogalmazása szerint "feltérképezetlen vizeken" halad. A várakozások szerint a két ügyben a bíróság tartózkodni fog az általános érvényű ítélettől.

A legtöbb bíró kommentárjaiból és kérdéseiből az derült ki, hogy felfogásuk szerint a probléma még evolúciós stádiumában van, ők pedig még nem készültek fel arról dönteni, hogy vajon alapvető joguk-e homoszexuális pároknak a házasságkötés. Többen arra is utaltak, hogy a testület nem feltétlenül kompetens érdemben dönteni a kaliforniai népszavazás ügyében. Az azonos neműek házasságának országos legalizálása előtt az nyitná meg az utat, ha a LB eltörölné a kaliforniai alkotmány erre vonatkozó tilalmát, ami az érintett felek jogi képviselőinek meghallgatásán elhangzottak alapján nem tűnik valószínűnek.

A bírók ugyanakkor kétségeiket fejezték ki az 1996-os házasságvédelmi törvény alkotmányosságával és azzal kapcsolatban, hogy megtagadhatja-e az azonos neműek házasságának elismerését, beavatkozhat-e az állampolgárok magánéletébe. A LB tagjai egyebek között arra is rámutattak, hogy a jogszabály korlátozza a szövetség államainak döntési szabadságát. Ebben az ügyben sem világos ugyanakkor, hogy a testület jogosultnak tekinti-e magát a döntésre.

Az amerikai igazságügyi minisztérium 2011-ben közölte, hogy nem lép fel többé a házasságvédelmi törvény védelmében. Ezt a feladatot a szövetségi képviselőház republikánusai vállalták magukra.

Az azonos neműek házasságáról az amerikai alkotmány nem rendelkezik. A melegek és leszbikusok egybekelését eddig kilenc államban és a szövetségi fővárosban engedélyezték, 30 állam alkotmánya viszont kifejezetten tiltja. Nyolc államban ugyanakkor hivatalosnak ismerik el a "polgári uniós" vagy élettársi kapcsolatot. Ha az LB semmissé nyilvánítja a kaliforniai alkotmány kérdéses rendelkezését, akkor hét további államban is legálissá válna a melegházasság.

Az amerikai társadalomban az utóbbi évek során jelentősen megerősödött az azonos neműek egybekelése iránti tolerancia. A The Washington Post és az ABC televízió múlt héten nyilvánosságra hozott közös közvélemény-kutatása szerint jelenleg az amerikaiak 58 százaléka támogatja a melegházasságot, 36 százalékuk pedig ellenzi. Tíz éve még csak 41 százalékos volt a támogatók aránya.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook