Megkezdődött az azonos neműek összeadása Washington államban

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

melegházasság házasság

Az ezt megengedő, újonnan hatályba lépett törvény ugyanis csütörtöktől tette lehetővé a házassági engedélyek kikérését, vasárnaptól - a törvény által előírt háromnapos várakozási időszak lejártával - pedig az esküvőket is. Az első pár, amely kimondta a boldogító "igen"-t, két általános iskolai tanárnő volt.

A november 6-i amerikai elnökválasztással egy időben tartott népszavazásokon Washington, Maine és Maryland állam lakossága is úgy döntött, hogy a házastársakat megillető jogokat az azonos nemű párok tagjaira is ki kell terjeszteni. Korábban a kérdésről tartott amerikai referendumok rendre elutasították a melegek és a leszbikusok közötti hivatalos élettársi kapcsolat emancipálását.

A népszavazások eredménye a kérdéssel kapcsolatban elvégzett közvélemény-kutatásokkal összhangban egyértelműen azt jelzi, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt években megváltozott a közhangulat és országos szinten a többség már nem utasítja el az azonos neműek egybekelését.

A Pew közvélemény-kutató intézet októberben publikált adatai szerint az amerikaiak 49 százaléka támogatja és csak 40 százalékuk ellenzi az ilyen típusú házasságokat. Májusban Barack Obama lett az első amerikai elnök, aki kijelentette, hogy a homoszexuálisoknak joguk van az egybekelésre.

Az ilyen típusú házasságokat eddig hat államban és a fővárosban engedélyezték. 31 államban alkotmánymódosítás révén kifejezetten megtiltották a homoszexuálisok frigyét, az 1996-os szövetségi házasságvédelmi törvény pedig egyértelműen csak a heteroszexuális párokat tekinti családnak.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság pénteken jelentette be, hogy egy kaliforniai és egy New York-i kereset alapján kész megvizsgálni az olyan törvényeket, amelyek a házasságot kizárólag egy férfi és egy nő törvényesített kapcsolataként írják le.

MTI/pinkvanilla.hu

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook