kedd júl. 07

Nemekbe ütköző nemváltók

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail
Romania Transzszexuális

„A húszas éveim végén szembesítettem a családomat azzal, hogy nem az vagyok, akinek hisznek. Férfiként női testbe születtem, de nemcsak a hozzátartozóimnak, magamnak is nehéz volt ezt bevallani” – meséli nehézségeit F. K harmincéves transszexuális.

Sok hozzá hasonló ember él Romániában, akiknek az életét a joghézagok is nehezítik – derült ki a múlt héten megrendezett Gay Filmek Fesztiválján, Kolozsváron. A fesztivál keretében megrendezett Drag queen és travest című műhelybeszélgetésen elhangzott: a román törvénykezés (és annak hiányosságai) diszkriminálják a transszexuálisokat. Ez pedig a heteroszexuális társadalomnak sem jó.

A nemváltoztatás alapjog

„Körülbelül három évembe telt, amíg elhatároztam magam a nemátalakító műtétekre. Ehhez az engedélyeket viszonylag hamar – egy év alatt – megkaptam, és a műtétekre is sor került a következő évben. Eltávolították a méhemet, a petefészkeimet, a melleimet és megkaptam a szükséges mennyiségű hormonpótlást. Nagyon hamar férfiként élhettem, de a nevem és a személyi számomat évek óta sem sikerül megváltoztatnom. Az ügyemben eljáró bíró az utolsó plasztikai műtétet követeli rajtam, egy olyan beavatkozást, amely számomra nem létfontosságú, és amelynek elvégzésére nincs is több ezer euróm. Most férfiként élek, férfi a hangom, de női névvel. És így nem alkalmaz senki. Vagy azért, mert viszolyognak tőlem, vagy azért, mert félnek mások viszolygásától. Számkivetetten élek, kinek jó ez?” – teszi fel a kérdést F. K.

A hétvégi konferencián elhangzott: Romániában pár tízezer embert érinthet ez a probléma, és ahhoz, hogy teljes értékű életet élhessenek transszexuálisokat támogató jogszabályra lenne szükség. A nemváltoztató műtét költségei (amelyek meghaladhatják a tízezer eurót is) megterhelőek.

gay fesztivál Románia

Nyugat-Európában a társadalombiztosító támogatja ezeket a beavatkozásokat. Németországban például a nemi szervek átalakítását teljes egészében fedezi az Egészségügyi Pénztár, a plasztikai műtétek viszont az érintetteket terhelik: a „látvány” másodlagos kérdés, de a nemi identitásválasztást alapjogként kezeli az állam.

Romániában nincs semmilyen állami támogatás, a nemváltásról pedig önkényesen döntenek a bíróságok és az orvosok. A román törvénykezés nem ad választ az olyan kérdésekre, hogy például kit lehet transszexuálisnak tekinteni, vagy ki végezheti el a műtéti beavatkozást.

Az Accept (a romániai szexuális kisebbségek jogaiért küzdő szervezet) tud olyan bírósági döntésekről, amely nem köti bírói végzéshez az orvosi beavatkozást. Az indoklás szerint az állampolgárnak joga van bármilyen orvosi eljárásnak alávetni magát. Az országban viszont nagyon ritka az az orvos, aki végzés nélkül vállalná a műtétet.

Önkény és önköltség

Hosszas, költséges és gyakran megalázó procedúrán kell átesnie annak Romániában, aki nemet szeretne változtatni: kérvényeznie kell az állandó lakhelye szerinti bíróságon a műtét és a személyi adatok (név és nem) megváltoztatásának jóváhagyását. Ha a bíróság indokoltnak találja a kérést az Országos Törvényszéki Orvostani Intézethez küldi az érintettet pszichikai és orvosi kivizsgálás céljából.

Az intézet minimum két évig tartó alternatív gyógymódnak veti alá a személyt, mielőtt összeállítaná a végleges jelentést. Ennek a jelentésnek a fényében dönt a bíróság. Ha a végzést megkapja az illető, felveheti a kapcsolatot azokkal az orvosokkal, akik az országban nemváltoztató műtéteket vállalnak.

A névváltoztatástra a műtét után kerülhet sor. Ha a bíró nincs megelégedve a beavatkozásokkal, akkor több ezer euró és több év megy kárba. Az érintett pedig megbélyegezve élhet tovább, az eddigieknél sokkal rosszabb körülmények között.

Új Magyar Szó
Oborocea Mónika

Ajánlott oldal: transvanilla.hu - információk a transzneműségről

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook