péntek ápr. 26

Transznemű focista lett a mezőny legjobbja egy vb-selejtezőn

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail
transznemű focista transzsport

Egy transznemű játékossal a soraiban aratott 2-1-es győzelmet Amerikai Szamoa Tonga ellen világbajnoki selejtezőn, ráadásul Johnny Saeluát a mezőny legjobbjának is megválasztották.

A világ legrosszabb válogatottjának tartott Amerikai Szamoa története során először győzött tétmeccsen egy Tonga elleni világbajnoki selejtezőn (2-1) – a sztori már így is érdemes, de még csak most jön a java.

A mérkőzésen egy transznemű játékost választottak a mezőny legjobbjának, nevezetesen Johnny "Jajieh" Saeluát, aki az első gólt előkészítette, a hajrában pedig egy óriási mentést mutatott be a gólvonal környékén.

Saelua lett a találkozó embere, a kitüntető cím kapcsán a nemzetközi sajtó kis szóviccet eszelt ki. A meccs embere magyar kifejezés angol megfelelője a "man of the match", ezt költötték át "woman of the match"-re, vagyis a mérkőzés legjobb női játékosára, holott ugye egy férfi labdarúgómeccsről beszélünk.

A helyi média cikkei szerint Saelua a Polinéziában harmadik nemként elfogadott "fa'afafine" emberek csoportját gyarapítja: biológiailag férfi, ugyanakkor nőnek nevelték, és úgy is viselkedik.

– A csapat elfogad úgy, ahogy vagyok, kölcsönösen tiszteljük egymást. Ez nagyon nagy dolog, és a kultúránk része – mondta a játékos a lefújás után.

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook