Melegek és társkeresők áprilisban az HBO-n

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Ajánló

HBO melegek HBO

A Hol a legrosszabb melegnek lenni? április 19-én Ugandába viszi a nézőket, ahol halálbüntetéssel sújtanák a homoszexualitást. Április 26-án a saját gyártású Társkeresők a neten öt történetet (köztük egy meleg témájút) mesél el a virtuális térben talált szerelemről.

Hol a legrosszabb melegnek lenni? - teszi fel a kérdést a BBC dokumentumfilmje, és egyből meg is adja a választ: Ugandában. A 33 milliós afrikai országban ugyanis 2009-ben olyan törvényjavaslatot nyújtottak be, amely határozottan büntette volna a homoszexualitást, némely esetben halálbüntetést is kirótt volna az eltévelyedőkre.

A dokumentumfilm készítője még nem tudhatta, hogy az országot támogató pénzügyi körök nyomására a javaslatot 2011-ben visszavonták - idén azonban egy hasonló tervezet került a parlament elé, így a film ma is aktuális. Arról nem is beszélve, hogy a helyi egyház máig kitartóan táplálja a homofóbiát, amely az egész országot átitatja: Ugandában a melegek hátrányos társadalmi helyzetben, sokszor családjuk által is kitagadva élnek.

A brit rádiós, tévés és alkalmi színész, Scott Mills 2001-ben vállalta fel a nyilvánosság előtt is homoszexualitását, ami semmilyen negatív hatással nem volt a karrierjére, így az ugandai viszonyok számára elképzelhetetlenek voltak. Elhatározta, hogy ellátogat az afrikai országba, ahol arról bizonyosodott meg, hogy a törvényjavaslat nemcsak egy szűk kör, hanem a társadalom nagyobb részének véleményét tükrözi: interjúalanyai többsége szerint a homoszexualitás egy abnormális viselkedésforma, amit sokan az ördög művének tartanak. A teória elterjesztéséért természetesen az egyház felelős, amely a misszionáriusok megjelenése óta - vagyis több évszázad alatt - sem változtatott álláspontján.

A több ugandai meleget is megszólaltató filmért Mills megkapta a Stonewall-díjat, amelyet azoknak az embereknek adományoznak, akik az adott évben a legtöbbet tették a homoszexuálisok elfogadtatásáért. Mills munkáját Chris Alcock segítette, aki producerként a BBC több műsorában is közreműködött már: a Cooking in the Danger Zone című sorozatban a világ legveszélyesebb helyeinek gasztronómiáját mutatta be, a Can I Get High Legally? című dokumentumfilmben pedig a legális betépés lehetőségeit vizsgálta.

Bemutató: HBO, április 19. csütörtök, 22:45

Az HBO saját gyártású dokumentumfilmje, a Társkeresők a neten az online randizás világába kalauzolja el a nézőket: öt történetet mesél el.

Megismerkedhetünk Kimmel, aki – miután férje elhagyta egy másik nőért – egy cseh férfi személyében találta meg szerelmét, de amikor Prágába utazott, kiderült, hogy választottja egy szót sem tud angolul, az interneten egy online fordítóprogram segítségével kommunikált. A szerelmesek ennek ellenére összeházasodtak, ma már négy gyermekük van.

A film másik hőse, a keresztény közösségben felnőtt Ryan riadtan szembesült azzal, hogy homoszexuális. Először félve ment fel a melegeknek szóló csetoldalakra. Összeismerkedett egy férfival, aki nemcsak érdeklődött iránta, de karriertanácsokkal is ellátta – később kiderült, hogy a helyi polgármesterről van szó, aki a nyilvánosság előtt melegellenességéről volt híres.

A harmadik szereplő, a magányos, New York-i Dave kezdetben csak a csetszexre korlátozta online viszonyait, de aztán az interneten talált feleséget is. A szintén New York-i Beth annak ellenére szeretett bele Andybe, hogy a valóságban cseppet sem vonzzák a választottjához hasonló, idősebb, kopasz férfiak. Végül megismerjük a svéd Jonast, aki a Second Life nevű játékban hozott létre egy profilt, és így akadt össze szerelmével, akivel virtuális házasságot kötöttek és csak utána találkoztak a valóságban.

A film persze nemcsak önmagukban mutatja be a sztorikat, hanem megpróbál az egész modernkori jelenség – az internetes társkeresés – mélyére ásni; arra is próbál rávilágítani, hogy az emberek elszigetelődésének a világháló nemcsak oka, de megoldása is lehet.

A dokumentumfilmet Robert Kenner készítette, akit a az HBO-n bemutatott Élelmiszeripar Rt. című alkotásáért Oscar-díjra is jelöltek, a vietnami háborúról szóló Two Days in Octoberért pedig Emmy-díjat kapott.

Bemutató: HBO, április 26. csütörtök, 22:15

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook