Férfit szeretett Kölcsey?

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Történelem

Kölcsey FerencKölcsey Ferenc

Meleg lehetett Kölcsey Ferenc – ezt olvasta ki a Himnusz költőjének magánlevelezéséből Nyáry Krisztián irodalomtörténész.
„Ölellek véghetetlen szerelemmel, mint mátkád ölelni soha sem foghat. Szemerének Kölcsey forró csókjait! Pali, Pali ez-e mind, amit remélnem hagyál?" – ilyen és ehhez hasonló zavarba ejtő sorokat írt Kölcsey legjobb barátjának, Szemere Pálnak.

– Szerintem nyilvánvaló, hogy ezek szerelmes levelek – vélekedett Nyáry Krisztián, aki pénteki bejelentésével megdöbbentette az irodalmi életet. Szerinte figyelemre méltó, hogy a fiatal költő, aki csak úgy ontotta a szerelmes verseket, sosem nevezi meg kedvesét, és nem tudunk egyetlen kapcsolatáról sem. Úgy vélte, nem valószínű, hogy Kölcsey szerelme beteljesedett volna, inkább csak élete végéig küzdött az érzéseivel.

Czeizel Endre genetikus korábban könyvet írt a költőgéniuszokról, köztük Kölcsey Ferencről is.

– Azt tudtam, hogy nem házasodott meg és nem élt szexuális életet, de a levelezését nem ismerve azt gondoltam, aszexuális volt – mondta Czeizel.

Szilágyi Márton, az ELTE tanszékvezetője szerint viszont félreértelmezik Kölcsey leveleit.

– Egész mást jelentettek akkor a mai szavak, a szentimentalizmusnak ez volt akkor a beszédstílusa. Az emberek akkor fontosnak tartották a lelki rokonságot, de ebből nem következett az, hogy testileg bármi történt volna – vélekedett az egyetemi docens.

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook