Azonosították a transzszexualitást meghatározó gének közötti kapcsolatot

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Tudomány

transzszexuálisAusztrál tudósok felismerték, hogy jelentős kapcsolat van a a Male to Female transzszexualitás és a tesztoszteron hatása között.

A 112 önkéntes Male to Female transzszexuálisnál elvégzett DNS vizsgálat azt mutatja, hogy az ő szervezetükben nagyobb valószínűséggel fordul elő a hosszabb láncból álló androgén receptor gén.
"Ez a genetikai különbözőség gyengébb tesztoszteron reakciókat okozhat."-állapítja meg a kutatást végző orvoscsoport a Biológiai Pszichiátria szaklapban.


"Azonban, valószínűleg más géneknek is szerepe van."- hangsúlyozták. A nemi identitás kialakulásában egyre inkább szerepet játszanak a biológiai tényezők.

" A társadalom megbélyegző felfogása szerint a transzszexualitás választás kérdése, egy életstílus, bár ezen kísérletek azt támasztják alá, hogy a nemi identitás mégis biológiai alapokon nyugszik."-fejtette ki Vincent Harley kutató professzor.


Az egyik kísérlet azt mutatta, hogy az agyi struktúrák a Male to Female transzszexuálisoknál sokkal "nőiesebbek".

A legutóbbi kísérlet során, a kutatók potenciális különbségeket kerestek - az ismereteink szerint a szexualitás kifejlődésében szerepet játszó három gén között - az androgén receptor, az ösztrogén receptor és a tesztoszteront ösztrogénné alakító enzim kódolásával.

A Male to Female transzszexuális önkéntesek DNS vizsgálata a 258 kontrolszemélyével összehasonlítva azt mutatta, hogy jelentős kapcsolat van a hosszabb láncból álló androgén receptor gén és a transzexualitás között.

Tesztoszteron


Ismert tény, hogy a hosszabb láncból álló androgén receptor gén megléte kevésbé hatékony tesztoszteron reakciókat eredményez.

A kutatók feltételezése szerint a férfi nemi hormonnak ilyen jellegű csökkentett aktivitása már a magzati fázisban az anyaméhben hatással van a nemi fejlődésre.

"Véleményünk szerint már a magzati fázisban ezek a genetikai különbségek lecsökkenthetik a tesztoszteron hatását és jóval kevesebb férfihormont juttatnak az agyba." - mondta el Lauren Hare a Prince Henry Orvosi Kutatóközpontból.

Vincent Harley társszerző hozzátette: "A társadalom megbélyegző felfogása szerint a transzexualitás választás kérdése, egy életstílus, bár ezen kísérletek azt támasztják alá, hogy a nemi identitás mégis biológiai alapokon nyugszik."

Bár a mai napig ez a transzszexualitást vizsgáló legnagyobb arányú genetikai tanulmány, a kutatók most azt tervezik, hogy a kutatást szélesebb körben is megismétlik.

Terry Reed a Nemi Identitással Kapcsolatos Kutatási és Nevelési Társaságtól, azt mondja, hogy ő meg volt győződve arról, hogy a transzszexualitás biológiai alapon feljődik ki.

"Ez a kutatás megerősíti azon korábbi kutatási eredményeket, melyek szerint néhány transzszexuális emberben előfordulhat genetikai hajlam az atipikus nemi identitás kifejlődésére.

"Azonban, ez csak az egyik vonal, és, bár nagyon valószínű, hogy a transzexualitás kialakulásában mindig is szerepet játszik majd a biológiai tényező, de nem valószínű, hogy minden egyénnél ugyanolyan lesz ez a fejlődési út."

pinkvanilla.hu

Ajánlott oldal: transvanilla.hu - információk a transzneműségről

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook