Az Európa Tanács jelentéstevője a LMBT+ emberek jogaira emlékeztet

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

európa tanács Biedron

Senki se engedje, hogy Szocsi tűzijátéka elhomályosítsa, hogy milyen emberi jogi sérelmek érik Oroszországban a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösség tagjait - emlékeztet csütörtöki közleményében Robert Biedron lengyel szocialista képviselő, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének jelentéstevője."Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az LMBT közösség tagjai országszerte egyre több jogsértéssel, intoleranciával és erőszakkal kénytelenek szembenézni" - idézi a lengyel politikust az Európa Tanács közleménye.

Biedron beszámolója szerint a  jogvédők és a média nap mint nap hírt adnak olyan esetekről, amikor valaki ellen a hivatalosan a kiskorúak védelmében hozott, a "homoszexuális propagandát" tiltó törvényre hivatkozva emelnek vádat. Egy újságírót propaganda terjesztésével vádolnak pusztán azért, mert beszámolt arról, hogy egy tanárt szexuális irányultsága miatt rúgtak ki az állásából - emelte a Szejm szocialista tagja, az ET raportőre.


Robert Biedron lengyel szocialista képviselő, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének jelentéstevője

Robert Biedron emlékeztet, hogy az elmúlt időszakban egyre gyakrabban éri verbális vagy időnként halálos kimenetelű fizikai agresszió az LMBT közösség tagjait Oroszországban, a közösségi média pedig hemzseg a melegek megverésével és megalázásával kérkedő videofelvételektől, amelyek erőszakra és gyűlöletre buzdítanak.

"Ezek a nyugtalanító fejlemények beárnyékolják az olimpiai játékokat, amelyek eredeti célja a sport örömének megünneplése, a béke és a szolidaritás hangsúlyozása" - hangoztatta a lengyel parlamenti képviselő, aki egyúttal felszólította az orosz hatóságokat, hogy mindenki emberi jogait tartsák tiszteletben, és vegyék figyelembe az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tavalyi határozatát, amelynek célja a nemi identitáson és szexuális orientáción alapuló hátrányos megkülönböztetés felszámolása. Biedron emellett tudatta: a következő hónapokban tényfeltáró látogatást óhajt tenni Oroszországban, hogy aggályait az orosz hatóságokkal is megvitathassa.

Az Európa Tanács az Európai Uniótól teljesen független páneurópai intézmény, 1949-ben jött létre, és jelenleg 47 tagállama van. A parlamenti közgyűlés a tagállamok törvényhozásának tagjaiból áll.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook