Az olasz kormányfő részt vesz az olimpiai megnyitón, pártja és az LMBT+ szervezetek tiltakoznak

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Enrico Letta Enrico Letta

Az olasz kormánypárt és az olasz LMBT+ szervezetek tiltakozása követte hétfőn Enrico Letta miniszterelnök bejelentését, miszerint részt kíván venni a téli olimpia megnyitó ünnepségén. Enrico Letta közölte, pénteken Szocsiban lesz. Hozzátette, hogy döntését az Olasz Olimpiai Bizottsággal (CONI) közösen hozta meg. Az olasz miniszterelnök elmagyarázta, azért vesz részt a téli olimpiai játékok nyitóünnepségén, mivel Olaszország a 2024-es olimpia megrendezésére pályázik.

"Nagyon hiszünk abban, hogy Olaszország ezt el tudja érni, de ott kell lenni Szocsiban az olasz olimpiai jelölés támogatására" - fogalmazott Letta. Hozzátette, jelenlétével azt is hangsúlyozni kívánja, hogy Olaszország ellenzi a meleg sportolókkal szembeni diszkriminációt.

Elsőként Enrico Letta pártja, a balközép Demokrata Párt (PD) szenátori frakciója tiltakozott.


Vlagyimir Putyin és Enrico Letta

"Az olasz miniszterelnök részvétele meggyengíti az Európai Unió és az Egyesült Államok által képviselt álláspontot az Oroszországban diszkriminált kisebbségek védelmében. Csak van valami oka, hogy Barack Obama, Angela Merkel, Francois Hollande és David Cameron se megy el Szocsiba!" - utalt az amerikai elnök, a német kancellár, a francia elnök és a brit kormányfő távolmaradására Andrea Marcucci PD-politikus, az olasz szenátus ifjúsági, kulturális és sportügyi bizottságának elnöke.

A PD szenátorai nyílt levélben szólították fel Enrico Lettát, ne menjen el Szocsiba.

A Gay Center olasz szervezet szerint Letta hibát követ el. A melegszervezet a téli olimpia megnyitásával egy időben Oroszország római nagykövetsége előtt tervez tüntetést Vlagyimir Putyin orosz elnök homofób törvényei ellen.

A Certi Diritti jogvédő szervezet szerint csak akkor van értelme annak, hogy Enrico Letta elmenjen Szocsiba, ha az olasz miniszterelnök az olimpiai nyitóünnepségen felemeli szavát azért a több millió melegért, akit az orosz kormány el akar hallgattatni.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook