Moszkvában büntetőejárást indítottak a holland diplomata megtámadása miatt

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

homofóbia homofóbia

Büntetőeljárást indított szerdán az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság Hollandia oroszországi nagykövetsége egy diplomatájának megtámadása miatt.
A Rosszija 24 állami hírtelevízió közlése szerint kedd este a misszió első beosztottjára, Onno Elderenboschra ismeretlenek törtek rá saját lakásában. 
A tettesek villanyszerelőknek adták ki magukat, öltözékük is erre utalt. 

A támadók a rendőrség szerint ketten voltak, és azzal az ürüggyel csengettek be a holland diplomata szolgálati lakásába, hogy a vezetékeket ellenőrizzék. A gyanútlan férfit azonnal megtámadták, megkötözték és egy szívet és az LGBT (magyarul LMBT: leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) feliratot rajzolták a tükörre.

A holland első beosztott diplomata nem fordult orvoshoz, de még aznap este feljelentést tett a rendőrségen.

Az orosz állami televízió jelentése szerint Frans Timmermans holland külügyminiszter magyarázatot vár az orosz hatóságoktól a történtekre.

Október elején egy, a Moszkvában dolgozó holland követségi tisztviselőhöz hasonló rangban lévő orosz diplomatára rontottak rá hágai lakásában a helyi rendőrség emberei. Arra hivatkozva, hogy a szomszédok szerint bántalmazza gyermekeit, Dmitrij Borogyin tanácsost ütlegelték, majd bilincsben vitték el, és egész éjjel fogva tartották a rendőrségen.

A holland külügyminisztérium múlt szerdán kért elnézést a történtekért Oroszországtól, miután Moszkva előtte jegyzékben tiltakozott az ügy miatt. Hága elismerte, hogy az orosz tanácsos elleni rendőri intézkedés megsértette a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezményt, amelynek értelmében a tanácsost diplomáciai mentesség és védelem illeti meg.

A holland hatóságok ugyanakkor nem büntették meg a Borogyin ellen intézkedő rendőröket - emlékeztetett a Rosszija 24 hírtelevízió.

Az orosz-holland kapcsolatokat az utóbbi hetekben feszületség terheli. A hágai kormány október 4-én közölte, hogy választott bírósági eljárást kezdeményezett az ENSZ tengerjogi egyezménye alapján a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet Oroszországban elfogott hajója ügyében. Az Arctic Sunrise holland zászló alatt hajózott.

Az orosz hatóságok kalózkodás címén vádat emeltek a Greenpeace 30 aktivistája, köztük holland állampolgárok ellen, akik a Pecsora-öbölben lévő Prirazlomnaja orosz olajfúró toronynál, szeptember 18-án tiltakozó akciót hajtottak végre a Barents-tengeri orosz kőolaj-kitermelés ellen.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook