Vona válasza a washingtoni kongresszusnak: a Jobbik nem diszkriminál senkit

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

jobbik Vona Gábor

Vona Gábor is válaszolt hétfőn arra a levélre, amelyet az Egyesült Államok kongresszusának ötven tagja írt Orbán Viktornak, létfontosságúnak nevezve, hogy a magyar vezetők szót emeljenek az antiszemitizmus és a fanatizmus minden formájával szemben. A Jobbik elnök-frakcióvezetője válaszában kiemeli, pártja mindig következetesen azt képviseli, hogy "senkit ne lehessen diszkriminálni, se negatív, se pozitív értelemben".

Vona Gábor az MTI-hez eljutatott levelét azzal kezdi, hogy a washingtoni kongresszus tagjai alapvetően a Jobbikkal foglalkoznak és azzal, hogy a miniszterelnöknek mit kellene tennie megfékezésükre.

A politikus hangsúlyozza, a Jobbikot majd egymillió választója, 2010-ben demokratikusan leadott szavazata legitimálja a magyar közéletben, a kutatások szerint pedig népszerűségük azóta csak növekedett. "Ugye nem akarja azt mondani, hogy a mi hazánkban ezek az emberek mind szélsőséges, rasszista polgárok lennének?" - teszi fel a kérdést Vona Gábor a Joseph Crowley képviselőnek és társainak címzett levélben.

Az ellenzéki képviselő levelében a kongresszus tagjainak felajánlja továbbá, kész bemutatni a Jobbik valódi politikáját, hangsúlyozza, ugyanakkor, hogy pártja programjában, törvényjavaslataiban "egyetlen egy olyan pont sincs, amely ember és ember között különbséget tenne vallási vagy faji hovatartozása alapján". "Sőt, mi vagyunk Magyarországon az egyetlen párt, amelyik következetesen azt képviseli, hogy mindenkire ugyanazok a szabályok, törvények vonatkozzanak, és senkit ne lehessen diszkriminálni se negatív, se pozitív értelemben" - fogalmaz a Jobbik vezetője.

Vona Gábor zárásként hozzáteszi, bízik benne, személyesen is sikerül majd megváltoztatni az amerikai képviselők "furcsamód meglévő antidemokratikus, egyeseket politikai hovatartozásuk vagy éppen magyar nemzetiségük miatt elítélő véleményét", egyúttal felhívhatja a figyelmet a környező országokban élő magyar kisebbségnek "valóban lehetetlen és sovinizmustól gyötört helyzetére".

Az Egyesült Államok kongresszusának ötven tagja június 21-én levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, létfontosságúnak nevezve, hogy a magyar vezetők szót emeljenek az antiszemitizmussal és a fanatizmus minden formájával szemben. A képviselők egyebek mellett mély aggodalmukat hangoztatták a Jobbik antiszemita és homofób megnyilvánulásai miatt. Idézték a Jobbik volt elnökjelöltjét, Morvai Krisztinát, aki "tetves, mocskos gyilkosoknak" nevezte az izraeli zsidókat, és arra figyelmeztette a magyar zsidókat, hogy "a magukfajták ideje lejárt". Ugyancsak idézték a Jobbik lapját, amely hitelt adott annak a mítosznak, hogy a zsidók keresztényt vért használnak vallási szertartásaikhoz, s beterjesztett egy törvénytervezetet a parlamentben, amely perverziónak minősíti a homoszexualitást, és börtönbüntetéssel sújtaná annak "terjesztőit".

Orbán Viktor a kongresszus tagjainak írt válaszában az Egyesült Államokból támogatott antiszemita provokációk megszüntetését kérte. Orbán Viktor úgy fogalmazott, Magyarországon az általa vezetett politikai közösség, amely kereszténydemokrata alapokon áll, évtizedek óta harcol a szabadságért és az emberi méltóság tiszteletéért.

MTI/pinkvanilla.hu
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook