"Mama, homoszexuális vagyok" - coming outolt a kenyai író

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Bulvár

Binyavanga Wainainacoming out

Binyavanga Wainaina befolyásos kenyai író az Afrikában a törvénykezési szinten is terjedő homofóbia elleni tiltakozául coming outolt. Hazájában Kenyában is büntetendő a homoszexualitás, de a gyakorlatban nemigen alkalmazzák a törvényt. A nairobi székhelyű Kwani írói kör és irodalmi folyóirat egyik alapítójának tekintett író a hét végén "Mama, homoszexuális vagyok" címmel közölt online novellát. Az írást sokan támogatták a szociális hálókon, de sokan bírálták is.

"Tízmillió köszönet azoknak az afrikaiaknak és másoknak, akik nyilvánosan kifejezték szeretetüket és támogatásukat" - írta Twitter-oldalán Binyavanga Wainaina.

"Én, Binyavanga Wainaina, becsületemre esküszöm, hogy már ötévesen homoszexuális voltam" - írja a szerző a rövid novellában. "Senki, de senki soha életemben sohasem hallott erről. Soha, mama. Nem bíztam benned, mama". Ezután elmeséli, hogyan tartotta vissza a lélegzetét, mielőtt anyja fülébe súgta: "homoszexuális vagyok, mama."

Kenyában tiltott a másság, de ritkán vesznek emiatt őrizetbe embereket.


Binyavanga Wainaina

Nigériában nemrégiben fogadtak el egy új törvényt, amely szigorítja a homoszexuálisok elleni büntetőintézkedéseket és 14 évig terjedő börtönnel fenyegeti az élettársi kapcsolatban élő melegeket, illetve azokat a meleg párokat, akik együttélésüket valamilyen módon hivatalossá akarják tenni. A jogszabály ellen Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is felemelte a szavát.

Nincs a világon még egy olyan sokszínű, magabiztos, tehetséges és fekete büszkeséggel teli ország, mint Nigéria. A melegházasság-ellenes törvény szégyent hoz mindnyájunkra - hangsúlyozta a kenyai író.

Ugandában Yoweri Museveni államfő elutasította a "visszaeső" homoszexuálisok életfogytiglani elzárását elrendelő törvény kihirdetését.

Wainaina kapta meg 2002-ben az afrikai íróknak adományozott Caine-díjat.

MTI/pinkvanilla

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook