NŐttön NŐ

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Ajánló

nőttön nőRendhagyó női találkozó a nők városában

PROGRAM 2007. Március 1. Csütörtök

18.00 NŐttön NŐ megnyitó
A találkozót megnyitja: Rauh Edit, esélyegyenlőségi szakállamtitkár, Szociális és Munkaügyi Minisztérium
Marjai Judit fotókiállítása. A kiállítást megnyitja: Bojár Iván András, mûvészettörténész

19.00Nőmenklatúra” - Nők a közéletben és a közigazgatásban.
Kerekasztal-beszélgetés. Moderál: Vajda Éva
Résztvevők: Ballainé Krikker Zsuzsanna(HM), Csorba Csilla, főigazgató(PIM), Daróczi Ágnes, Gerő András(HI), Rauh Edit, szakállamtitkár (SZMM), Dr. Schneider Márta, szakállamtitkár (OKM).

20.30A Nő, mint címlapsztár”- Nők a média sztárjaiként és háttéralakítóiként.
Kerekasztal-beszélgetés. Moderál: Bombera Krisztina
Résztvevők: Jakupcsek Gabriella(TV2), Mojzesné Székely Katalin, Molnár Gabriella, főszerkesztő (Nők Lapja), Sándor Bea, főszerkesztő (FemiDok.hu), Sisso, főszerkesztő (Tűsarok.org)

21.30 ESTI KONCERTEK

Fabula Rasa
“SZÁJRÓL SZÁJRA”- Bognár Szilvia, Herczku Ágnes és Szalóki Ági koncertje
Dj Sanyi

 

2007. Március 2. Péntek

13.00 Női ízek – Zártkörű V.I.P ebéd
Irodalmi gasztrokalauzok: Bächer Iván és Cserna Szabó András

15.00 Nő-ART - Női stratégiák a kortárs művészetben
Előadó:Tatai Erzsébet

16.00 Sors, szerelem, szándék - Járvás Katalin verses műsora

17.00 „Nőnem est ómen?” – A Nő, mint fogyasztó és piaci célcsoport
Kerekasztal-beszélgetés. Moderál: Matatek Judit és Szabó Stein Imre
Résztvevők: Csapó Ida (MINŐK), Dobi Kitti (Procter & Gamble), Judos Andrea (DBM), Pál Kata (tűsarok.org), Dr. Törőcsik Mária (Pécs)

18.30 PÁR-BESZÉD – Neves férfi-női élettársak, házaspárok beszélgetése
Beszélgetés. Moderál: Lévai Balázs
Résztvevők: Esze Dóra-Vámos Miklós, Stahl Judit-Bohus Csaba

20.00 Hajtűkanyar – Bódis Kriszta művészeti-irodalmi estje
Moderál: Bódis Kriszta
Résztvevők: Eszenyi Enikő, Forgács Zsuzsa, Gordon Agáta, Karafiáth Orsolya, Kiss Noémi, Palya Bea, Tóth Krisztina

22.00 ESTI KONCERTEK
Palya Bea Quintet
Krétakör SzínészTánczenekar
Dj Beata Pozitíva

Kísérő programok, akciók:
Nők Magyarországon -
Fábián Éva kortárs női portréfotói
Szabó Emese iparművésznő női használati tárgy-akcióhoz készített installációja

A Nőttön Nő találkozó célkitűzései

nőttön nőA Törökfürdő Alapítvány, mely rendhagyó kulturális - művészeti - esélyegyenlőségi rendezvényeiről és a műfajokat sajátos módon átlépő, elegyítő stílusáról vált ismertté a szélesebb értelmiségi közvélemény szemében, 2007 márciusában újabb szokatlan, a tágabb médianyilvánosságot is megmozgató eseményre készül. A tervezett találkozó több mint egy, a nők kulturális, művészeti és közéletben betöltött szerepváltozásait vizsgáló, elemző hagyományos konferencia, sokkal inkább a különböző női témákat, tematikákat élményszerű beszélgetések formájában felvető, feldolgozó női találkozó és minifesztivál.

Noha szabályos információs boom van az ezredfordulón női témákban, értelmezésekben és a női célcsoportokat választó lapokban, óriási a szakadék a leíró-elemző és a népszerű-bulvár megközelítés, szemléletmód között. A Törökfürdő Alapítvány e téma feldolgozásában most a harmadik, köztes és szándékaink szerint hatásos utat kívánja járni. Meglátásunk szerint ugyanis az utóbbi 15 évben keletkezett gender studies tudományág által felvetett dilemmák és problémák sokszor csak a szűkebb szakmai közönség tagjaihoz jutnak el, és kevéssé érintik meg a női társadalom szélesebb rétegeit. Épp ezért fontosnak tartjuk a tudományos témák bővítését, differenciálását és a kevésbé bevett megközelítéseket. Tegyük élményszerűvé, átélhetővé a nők változó szerepeinek, általános helyzetének elemzését, melyhez segítségünkre lesznek a hétvégi eseményen a művészeti, kulturális akciók és a kerekasztalokat moderáló neves média-és kulturális személyiségek.

Módszertanunk szerint nem csupán az egyes altémákban jártas tudományos szakembereket szólaltatjuk meg, hanem az analitikus nézőpontot a terület kulturális és médiaszereplőinek személyes tapasztalataival, élményeivel szembesítjük.

A NŐttön NŐ hétvége célkitűzése szerint az Esély Éve 2007 programsorozat egyik emblematikus rendezvénye kíván lenni - több mint a szűk elit tudását bővítő tudományos konferencia - sokkal inkább a női identitást erősítő közösségfejlesztő rendezvény és találkozó.

A TALÁLKOZÓ TARTALMAI, TEMATIKÁI, ESZKÖZEI

A NŐttön Nő hétvége a klasszikus gender-témákhoz, irányokhoz (erőszak a családban és a munkahelyen, nemek reprezentációja a művészetben, kortárs amerikai femministák stb.) más típusú, “populárisabb” megközelítéseket kíván hozzátenni. Szándékai szerint nem korcsoportok, hanem különböző miliők szerint bontja ki a női aktuális problematikákat és jelenségeket.

A hétvége fókuszában a nők kultúrában, közéletben és a médiaéletben betöltött szerepei és az utóbbi tíz évben ezzel kapcsolatos változások állnak. A kerekasztalok beszélgetésein szereplő tudományos szakemberek és a reflektorfényben vagy háttérirányítóként tevékenykedő nők kiválasztása elsősorban személyiségközpontú alapon történik (jelenleg tervezés, egyeztetés alatt). Egy-két tudományos szakembernő a pódiumon mindig másik kettő, az adott területen, miliőben tevékenykedő neves hölggyel találkozik ill. vitatkozik. A moderátor az esetek nagy többségében a felvetés iránt érzékeny neves médiaszemélyiség.

A két napos hétvége előszeretettel keveri az eseményműfajokat. Egy 50 perces pódiumvita után 45 perces tudományos- ismeretterjesztő, vetítéssel támogatott előadás következik. Majd pedig lazítóként a női érzékenységet, szókimondást előtérbe helyező kulturális produkció és művészeti akció. Ebben a hármas rotációban, műfaji változatosságban kívánjuk fenntartani a két napos figyelmet.

Altémák (kerekasztalok, pódiumbeszélgetések):

1. “Nőmenklatúra”– Nők a közéletben, a közigazgatásban. A közszféra és a nemi szerepek változásai, viszonyrendszere az utóbbi tíz évben Magyarországon és a világban.
2. “Nőnem est ómen?” – A nő, mint fogyasztó és mint piaci célcsoport. Női rétegimázsok. A változó női szerepek és a piaci reklám –marketingstratégiák 2000 után.
3. “A Nő, mint címlapsztár- Nők a média sztárjaiként és háttéralakítóiként. Női magazinon, printlapok és internetes médiafelületek - egyéni és közösségi technikák, stratégiák.
4. Pár-Beszéd – Interkulturális kerekasztal neves férfi és női párok, élettársak, házaspárok részvételével. Fókuszban a nemi, együttélési szerepek változása az utóbbi tizenöt évben
5. “Hajtűkanyar - Nők az irodalomban, a képzőművészetben, a színházban. A nők és a kultúra viszonyrendszerének változásai. A nők, mint a férfiművészek múzsái és menedzserei.

ELŐADÁSOK, KULTURÁLIS AKCIÓK

A NŐttön Nő hétvége tematikáját a beszélgetések mellett tudományos, ismeretterjesztő előadás és kulturális események színesítik. Koncepciójukban szervesen kapcsolódnak a beszélgetésekben felvetett témákhoz, gondolatokhoz. Olyan fogyasztható művészeti akciókról, részvételt igénylő felolvasásokról és előadásokról van szó, amelyek a sablonos női szerepekre reflektálnak, és igyekeznek az ezzel kapcsolatos klisérendszereket játékosan “lebontani”.

- Két fotókiállítás neves fotóművésznők tolmácsolásában a klasszikus női szerepekről és a 2000-es évek radikális változásairól
- Női használati tárgy akció a vendégeknek. A vendégek és a közönség speciális női tárgyaiból iparművésznő készít installációt.
- Előadások a női új képzőművészetről.
- Neves kortárs művésznők felolvasása, játéka, talkshow-ja.
- Este női népdalénekesek és Dj-k közös fellépése

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook