Molière biszexuális volt?

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Kultúra

Auteuili vacsoraBesset

Újjáéledt a vita egy francia rendező és drámaíró, Jean-Marie Besset új színdarabja nyomán arról, hogy meleg volt-e Molière. Az Auteuili vacsora (Banquet d'Auteuil) című színdarabot Montpellierben mutatták be nemrég. A szerző álláspontját sokan vitatják; a legtöbb történész és Molière-szakértő szerint "Besset képzeletének szüleménye az egész történet".A provokatív darab arról szól, hogy Jean-Bapiste Poquelin, közismert nevén Molière, a 17. század legnagyobb francia drámaírója élete utolsó éveiben együtt élt társulata egyik színészével, Michel Baronnal.

Besset szerint ez "francia színház családi titka". Elmondta: Molière-nek két nagy szerelme volt, egyikük Armande Béjart, első társának, Madeleine-nek a lánya és Michel Baron, aki 1670-ben csatlakozott a társulatához. Molière halála után Baron dicsekedett is szerelmi viszonyukkal - állította Besset.

A Fösvény és a Képzelt beteg szerzője 48 éves volt, mikor Baron a társulatba lépett. A színész miatt elhagyta Armande-ot, kiköltözött a Párizshoz közeli Auteuilbe, hogy a kíváncsi tekintetektől távol élhessen Baronnal. Besset szerint neki írta a Psziché (Psyché) című tragikus balettet, és a darabban Ámor szerepét is a fiatal színésznek adta.


Jean-Bapiste Poquelin, közismert nevén Molière

Az 1670-ben, a színműíró házában játszódó Auteuili vacsora először mutatja be színpadon Molière "állítólagos" meleg viszonyát. A színdarab megtörtént eseményekre utal, amelyekről két, röviddel Molière halála után megjelent életrajz számol be - mondta Besset. Besset darabja nyomán újraéledt a vita Franciaországban Molière esetleges másságáról. Georges Forestier, a Sorbonne Egyetem Moliere-specialistája szerint Besset találta ki az egész történetet. Elmondta: Michel Baron valóban dicsekedett a színműíróval való viszonyával, de csak mert rendkívül hiú volt.

Molière korának sztárja volt, tehát ha valóban egy férfival élt volna szerelmi kapcsolatban, ellenségei nem hagyták volna ki a lehetőséget, hogy szodómiával vádolják meg, ahogy akkoriban nevezték volna, amit állítólag tett - vélte a szakértő.

Chantal Meyer-Plantureux, a Caeni Egyetem kutatója más véleményen van. Szerinte a 19. századtól kezdve Molière alakját szakrálissá tették, és igyekeztek kitörölni belőle mindent, ami árthatott volna a róla kialakított képnek. Komoly történészek, például Roger Dufresne és Cesare Garboli találtak is bizonyítékokat a Besset darabjában tárgyalt viszonyra - tette hozzá a kutató. Meyer-Plantureux szerint ezeket a tényeket ma már nem kellene vitatni, a színműíró nagyságát nem vonják kétségbe.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook