Svájc új élettársi törvénye elismeri a homoszexuális párkapcsolatokat

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

svájcJanuár 1-jétől homoszexuális párok is törvényesen bejegyeztethetik élettársi kapcsolatukat Svájc minden kantonjában. Kevés kivétellel ugyanazok a jogok és kötelezettségek lesznek érvényesek rájuk nézve, mint a házasfelekre.

Gyermekeket azonban nem fogadhatnak örökbe, és nem vehetik igénybe a termékenységi gyógyászat módszereit sem. A regisztrált párkapcsolat előnyös akkor is, ha ketten különböző nemzetiségűek. Regisztrálás után külföldiek - akár nők, akár férfiak - tartózkodási engedélyt kaphatnak, öt évi párkapcsolat után pedig letelepedési engedélyt is. "Kétnemű" házastársakkal ellentétben azonban továbbra sem tarthatnak igényt az állampolgárságra. A homoszexuálisok kapcsolatának bejegyzésére eddig csak Zürich, Genf és Neuenburg kantonokban volt lehetőség.

A 2005-ben népszavazáson országos szinten elfogadott szabályozás nagyobb jogi biztonságot jelent majd az örökösödés és az adójog területén. A bejegyzett homoszexuális párok emellett kölcsönösen eltartási és támogatási kötelezettséget vállalnak. Bern kanton egy képviselője pénteki sajtóértesülések szerint úgy nyilatkozott, néhány száz érdeklődő párra számít kantonjában. Zürichben a törvényi lehetőség 2003-as bevezetése óta mintegy 600 azonos nemű pár jegyeztette be kapcsolatát. 80%-uk férfi.

A párkapcsolatról szóló törvényt 2005. június 5-én népszavazás hagyta jóvá. Ezzel Svájc lett az első olyan ország, amely a nép által meghozott döntés alapján vezeti be az egyneműek regisztrált párkapcsolatát. Ausztria, Olaszország és Görögország kivételével valamennyi nyugat-európai ország megengedi azonos nemű pároknak, hogy párkapcsolatukat hivatalosan elismertessék.
Az egyneműek kapcsolatát Belgiumban, Hollandiában és Spanyolországban tekintik törvény szerint a házassággal azonos jogállásúnak. Németországban 2001 óta jegyeztethetik be homoszexuális felek kapcsolatukat, bár örökbefogadási joguk erősen korlátozott.

PinkVanilla.hu
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook