Amerika választott és szavazott

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

usaAz elnökválasztással egyidőben négy államban meleg kérdésekben is szavaztak az állampolgárok. Döntöttek. A melegek egyik szeme sír a másik pedig nevet.

A legnagyobb figyelmet vonzó népszavazás, a kaliforniai Proposition 8, a meleg házasság tilalmára vonatkozott az államban. A választók meggyőzésére 73 millió USA dollárt költött a két ellentétes tábor. A felmérések azt mutatták, hogy bár kis különbséggel, de elutasítják a kezdeményezést és továbbra is házasságot köthetnek az azonos nemű párok Kalifornia államban.

Közben szintén a melegházassággal kapcsolatban Arizonában és Floridában is alkotmánymódosításról szavaztak, Arkansasban pedig örökbefogadás volt a téma. Valamennyi államban nagyon komoly hatással bírnak ezek a döntések a meleg és leszbikus állampolgárok számára.

Jónáhány LMBT jelölt indult különböző kormányzati posztok elnyeréséért köztük Jared Polis Coloradoban aki az első nyíltan melegként megválasztott kongresszusi képviselő lehetett volna.

Az egész tetején pedig ott állt Barack Obama a demokrata elnökjelölt aki előre jelezte, hogy nagymértékben támogatja az LMBT közösség törekvéseit, többek között a gyűlöletbűncselekmények elleni küzdelmet, a diszkrimináció ellenes intézkedéseket, a melegek jogát a hadseregben szolgálni, a regisztrált párkapcsolatokat, a fiatalok óvását és az azonos nemű szülők jogait. A republikánus jelölt John  McCain viszont nem rejtette véka alá, hogy ő ezen célkitűzések többségével ellentétesen gondolkodik.

Eredmények:

A kaliforniai melegek és leszbikusok elvesztették a házasodáshoz való jogukat. Floridában és Arizonában szintén megtiltották a házasságkötéseket, Arkansasban pedig nem engedik az azonos nemű párok számára az örökbefogadást.

A kaliforniai népszavazási kezdeményezés győzelme(52,5%) azt jelenti, hogy alkotmányban rögzítik házasság csak férfi és nő között jöhet létre. Június óta nagyjából 18000 meleg és leszbikus pár kelt egybe az államban törvényesen. A harc most azért folyik, hogy ne tudják elvenni ezektől a pároktól azt amihez törvényesen jutottak. Ugyanis a népszavazás nem szólt a már létrejött házasságokról.

Floridában nemcsak a házasság tilos de azzal hasonló jogokat sem kaphatnak az együtt élő párok, beleértve a heteroszexuálisokat is. A győzelemhez itt 60% kellett és 62 lett a vége.

Arizonában másodszor szavaztak és a szavazók 56%-a ezúttal arra szavazott korlátozzák a házasságot különböző nemű párokra. 2006-ban a regisztrált párkapcsolatokat is szerették volna betiltani de ezt a javaslatot nem szavazták meg akkor.

Arkansasban már tiltott a melegházasság és most a szavazók 57%-a úgy gondolta örökbe csak házaspárok fogadhassanak.

Jared Polis pedig nyíltan melegként csatlakozik Tammy Baldwinhoz és Barney Frankhoz akik képviselővé választásuk után coming out-oltak az amerikai kongresszus tagjaként.

A megválasztott elnök győzelmi beszédének harmadik mondata így hangzott: "Ez a válasz a fiatalok és öregek, gazdagok és szegények, demokraták és republikánusok, feketék, fehérek, hispánok, ázsiaiak, őslakos amerikaiak, melegek, heteroszexuálisok, fogyatékkal és anélkül élők válasza. "

pinkvanilla.hu
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook